
Menn er like deprimert som kvinner
Når symptomer som aggresjon og risikoatferd inkluderes i diagnostiseringen, er like mange menn som kvinner deprimert, ifølge ny studie. - Vi tror menn er underdiagnostisert for depresjon, sier seksjonssjef Lars Tanum ved Ahus.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En amerikansk studie har sett på opplevelsen av depresjonssymptomer hos menn versus kvinner. Studien er publisert i Jama i oktober med Lisa A. Martin som førsteforfatter.
Når forskerne inkluderer symptomer på depresjon som aggressivitet, stoffmisbruk og risikoatferd, i tillegg til de tradisjonelle symptomene, er det like mange menn som har depresjon som kvinner.
- Scoringsskjemaene vi bruker i psykiatrien burde ha vært forbedret, og spørsmålene burde i større grad ha vært tilpasset menn, kommenterer seksjonssjef dr.med. Lars Tanum ved Ahus.
Flere kvinner
Studien bruker data fra en nasjonal undersøkelse av forekomsten av psykiske lidelser blant engelsktalende voksne i USA, og er en analyse av sekundære resultatparametere. Hypotesen var at menn opplever andre symptomer på depresjon enn kvinner gjør.
Tanum sier det er grunn til å tro at resultatene fra USA også er representative for norske forhold.
- Vi vet ikke sikkert hva forekomsten av depresjon i befolkningen er, men vi ser at flere kvinner enn menn oppsøker helsevesenet for depresjon og for andre typer psykiske lidelser.
Han påpeker at skjemaene som er utviklet for å diagnostisere depresjon, er laget ved at man har plukket ut de mest vanlige symptomene hos pasientgrupper.
- Disse pasientgruppene har bestått av et stort flertall kvinner. Dermed er det ikke så rart at symptomene i skjemaene vi bruker, passer best for kvinner.
Bør forbedre skjemaene
En del menn uttrykker sin depresjon annerledes enn kvinner, påpeker Tanum.
- Symptomer som aggresjon kan rett og slett være mannens måte å vise at han er deprimert på. Fordi symptomer som er mest typiske for menn, ikke inngår i skjemaene vi bruker, mener vi at menn trolig er underdiagnostisert for depresjon.
De fleste menn har i tillegg de vanligste symptomene, som eksempelvis søvnvansker og nedstemthet, understreker Tanum.
- Skjemaene burde ha vært forbedret. Dersom vi hadde inkludert to eller tre tilleggsspørsmål som er typiske for menn, ville trolig flere menn som reagerer med slike symptomer, ha scoret høyere. Dermed ville flere ha nådd grensen for hva vi definerer som behandlingstrengende depresjon.
- Spør direkte!
Tanum mener helsevesenet bør gjøre en innsats for å fange opp deprimerte menn.
- Kvinner har lettere for å sette ord på følelser enn menn. Når en mann kommer til fastlegen sin med diffuse fysiske plager, bør legen spørre om hvordan han egentlig har det. Spørsmålene bør være direkte; som «føler du deg nedfor? Har gleden blitt borte?». Slik kan mannen svare ja eller nei, og trenger ikke selv å sette ord på følelsene sine selv, poengterer han.
Medisinering
Også når det gjelder medisinering, er det forskjell på menn og kvinner. - Sannsynligvis er en del menn underbehandlet på SSRI. Kvinner er mer følsomme overfor disse medikamentene, og menn må ha opptil 30 prosent høyere dose for å få tilsvarende effekt. Vi har lite data på om de får det, sier Lars Tanum.
Selv gir han som oftest høyere doser med SSRI til menn enn til kvinner, når behovet ellers synes å være likt.
Dagens Medisin 20/2013