Pasient- og brukerombud vil ha ny vurdering av protonsentre
– Når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det viktig å ta en fot i bakken, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har fulgt debatten om hvorvidt det bør etableres ett eller to sentre for protonbehandling i Norge. Nylig gikk Norsk onkologisk forening ut og frarådet bygging av to sentre. Det får også pasientrepresentanten til å reagere.
– Det er svært sjelden fagmiljøet selv sier nei til etablering av nye behandlingsmetoder, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, til Dagens Medisin.
– Jeg har selv ingen medisinsk kompetanse til å vurdere dette, men når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det det viktig å ta en fot i bakken.
Mener politikerne bør se på saken
Da det ble kjent at administrerende direktør Cathrine Lofthus anbefaler sitt styre å redusere størrelsen på protonsenteret i Oslo, kommenterte Kristensen følgende på Facebook:
«Et skritt på veien, men ut fra all erfaring er det vel tilstrekkelig med et senter i Norge».
– Du mener at nedskaleringen i Oslo ikke er «nok»?
– Jeg har ikke den medisinsk kompetansen til å vurdere dette, men når fagmiljøene sier at dette er sløsing, så bør man revurdere saken.
– Hva legger du i å «ta en fot i bakken»?
– Politikerne bør se på om beslutningen om to protonsentre bør revurderes.
– Snakk om store summer
Kristensen henviser til Gjør kloke valg-kampanjen:
– Gjør kloke valg-kampanjen oppmuntrer pasienter og helsepersonell til sammen å tenke nøye gjennom aktuelle behandlingsalternativer for å unngå overbehandling må gjelde på alle nivå i Helsenorge, sier Kristensen om hvorfor hun mener myndighetene nå må på banen.
– Det er snakk om store summer i investering, og så kommer løpende driftsutgifter. Slik jeg har forstått de ulike innspillene i denne saken, kan det se ut som disse pengene kunne vært benyttet til større nytte for pasientene, sier Kristensen.