Venstre vil redde Benestad-tilbud
– Når en av landets fremste eksperter på kjønnsinkongruens ikke kan gi et offentlig tilbud, så rammer det pasientgruppen, sier Venstres Petter N. Toldnæs.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Den kjente sexologen Esben Esther Pirelli Benestad mister driftstilskuddet sitt 31. mai, og kan da ikke lenger praktisere offentlig, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.
Benestad (68) har tatt imot personer med kjønnsinkongruens, det vil si uvanlig kjønn og kjønnsoppfatning, i over 30 år. Hen ønsker å fortsette detta arbeidet, men uten driftstilskudd vil brukerne måtte betale av egen lomme.
– Det vil ramme kjønnsinkongruente som allerede har et dårlig tilbud, sier Benestad, som har blitt kontaktet av mange opprørte pasienter etter at saken sto på trykk.
Venstre utfordrer statsråden
Nå har også Venstre engasjert seg i saken. De mener dette svekker tilbudet til en utsatt pasientgruppe.
– Det er viktig at barn og unge med kjønnsinkongruens får et godt tilbud over hele landet. Nå ser vi at en av landets fremste eksperter på kjønnsinkongruens faktisk må operere privat for å tilby sine tjenester. Det er uheldig, vi trenger et offentlig tilbud, slik at størrelsen på lommeboken ikke avgjør hvem som får veiledning av eksperter på området, sier Petter N. Toldnæs, som er stortingskandidat for Venstre i Aust- og Vest-Agder.
«Når skal statsråden sørge for at tiltak igangsettes for å sikre tilstrekkelig helsehjelp til gruppen mennesker med kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori som i dag står uten, og vil statsråden sørge for statlig autorisasjon og refusjonsrett for sexologer?», spør Venstres Ketil Kjenseth i et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie.
– Gjennomføringen lar vente på seg
Partiet viser til at Høie i 2015 fikk overlevert en ekspertutredning om helsetilbudet for mennesker med kjønnsinkongruens. En av anbefalingene var å desentralisere tilbudet, blant annet med tiltak i de regionale helseforetakene en mer tydelig rolle fra helsepersonell i kommunehelsetjenesten.
– To år senere lar gjennomføringen av tiltakene fremdeles vente på seg. I mellomtiden har et stort antall sexologer fullført sin utdannelse. Sammen med de mange allerede praktiserende sexologene rundt om i landet, kunne disse vært et viktig ledd i opptrappingen mot et bedre tilbud til denne gruppen. Imidlertid står mangelen på statlig autorisasjon og refusjonsrett for sexologer til hinder for dette, påpeker Venstre.
Benestad er glad for at Venstre engasjerer seg.
– Jeg synes det er kjempefint, og jeg håper at andre politiske partier kaster seg på. Det vil komme mange til gode. Dette er ikke vanskelig å få til heller; myndighetene kan opprette et prosjekt inntil de tyngre byråkratiske prosessene er sluttført. Det er viktig at kua ikke dør mens gresset gror, sier Benestad.
– Urovekkende
Helse Sør-Øst, som har det nasjonale behandlingsansvaret for denne gruppen, har foreløpig ikke noen løsning for Benestad og klientene hans. De har tidligere vist til at de jobber med å ferdigstille en regional plan for avtalespesialister.
– Svaret fra Helse Sør-Øst gir ingen føringer om at det skal skje noe som helst. Det er urovekkende, mener Benestad.
Grimstad kommune har varslet at de ikke forlenger avtalen med Benestad, som går ut om bare to uker.
Omorganisering i nasjonal tjeneste
– Hva gjør du 1. juni?
– Jeg planlegger å ta imot pasienter som før, men jeg blir urimelig dyr for den pasientgruppen jeg skal hjelpe. Det er viktig å understreke at jeg jobber forebyggende; hvis problemstillingene får vedvare fører det til depresjoner, angst og i verste fall selvmord, påpeker sexologen.
Samtidig som Benestad mister driftstilskuddet, pågår det er større omorganisering ved avdelingen på Rikshospitalet som har det nasjonale behandlingsansvaret for personer med transseksualisme. Avdelingen splittes som følge av interne arbeidskonflikter, og fagfolk er bekymret for at transseksuelle ikke får et forsvarlig behandlingstilbud.
– Dette bidrar til uro og følelsen av fraværende faglighet, sier Benestad.