– BEKLAGELIG: – Denne ansvarsfraskrivelsen er sterkt beklagelig, gitt situasjonen mange av våre medlemmer i legevakt står i, sier Legeforeningens president Marit Hermansen om forhandlingsbruddet med KS.

Foto: Lasse Moe

Brudd i forhandlinger mellom legene og KS

Onsdag brøt Akademikerne og KS forhandlingene om særavtalen, som blant annet regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforhold for LIS1.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

SA NEI TIL LEGEKRAV: Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder for KS.  Foto: Siri Øverland Eriksen

Til tross for at KS kom til enighet i kommuneoppgjøret med LO kommune, Unio og YS om en ny hovedtariffavtale, ble det natt til onsdag brudd i forhandlingene med Akademikerne.

– Ikke mulig å overlate til den enkelte lege
En sentral faktor i avgjørelsen om forhandlingsbrudd er uenigheter i kommunelegeavtalen. Ifølge KS var det viktigste kravet fra Legeforeningen at fastlegene, utover et gjennomsnitt på syv timer per uke, selv skal kunne velge om de vil ha legevakt.

Fakta om kommuneoppgjøret

KS er den største arbeidsgiverorganisasjonen i offentlig sektor og den nest største totalt i Norge.KS forhandler på vegne av samtlige kommuner og fylkeskommuner, med unntak av Oslo.KS’ tariffområde sysselsetter i overkant av 442.000 arbeidstakere som utfører 356.000 årsverk.38 prosent av årsverkene som utføres er innenfor helse- og sosialsektoren, 30 prosent er i skolesektoren, mens 10 prosent er i barnehagesektoren.40 arbeidstakerorganisasjoner er parter i Hovedtariffavtalen. Disse representeres av de fire forhandlingssammenslutningene LO kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne kommune.Kilde: KS

– Hele systemet bygger på at fastleger skal gå legevakt. Da er det ikke mulig å overlate til den enkelte lege å velge når han eller hun skal jobbe. I praksis vil det bety at innbyggerne i enkelte kommuner risikerer å stå uten legevakt når de trenger akutt hjelp. Kommunene er ansvarlig for døgnkontinuerlig legetjeneste til alle innbyggere, så dette kravet er det rett og slett ikke mulig for KS å gå med på, sier arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder for KS, Tor Arne Gangsø, i en uttalelse fra KS.

– Denne ansvarsfraskrivelsen er sterkt beklagelig
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, sier i en uttalelse på Legeforeningens nettsider at KS mangler helt oversikt og at de ikke bidrar med et eneste forslag for å redusere den enorme arbeidsbelastninger i legevakt.

– I stedet toer de sine hender og peker på staten. Denne ansvarsfraskrivelsen er sterkt beklagelig, gitt situasjonen mange av våre medlemmer i legevakt står i, sier Hermansen.

– Må kunne påvirke egen arbeidsbelastning
Legeforeningen peker på at en fjerdedel av legene har hatt mer enn 52,8 timer legevakt i uken, og at én av ti har jobbet 100 timer legevakt eller mer per uke.

– Våre medlemmer, og særlig de som jobber aller mest legevakt, må kunne påvirke egen arbeidsbelastning. Kommunene er arbeidsgivere for legevaktlegene og har et lovpålagt ansvar for arbeidsmengden, sier Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen og medlem i forhandlingsdelegasjonen, i en uttalelse på Legeforeningens nettsider.

Oppgjøret mellom KS og Akademikerne går nå til mekling, med oppstart 23. september. Meklingsfristen er satt til 14. oktober ved midnatt.

Powered by Labrador CMS