– Alvorlig å skremme journalister
Dette mener generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og advokat Jon Wessel-Aas. Begge sier det var riktig å politianmelde forholdet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Det er trist når de som blir gjenstand for nyhetsjournalistikk, forsøker å legge hindringer i veien for den ved det jeg vil kalle skitne triks, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.
Dagens Medisin fortalte onsdag hvordan journalist Målfrid Bordvik fikk 300 røde roser levert hjem på døren - fra en anonym avsender. Leveransen kom bare dager etter at Bordvik hadde skrevet flere kritiske artikler om Jesper Melin og hans forretningsvirksomhet.
Avisen oppfattet rosene som en mulig trussel og politianmeldte hendelsen. Politiet sporet betalingen til en i Melins nærmest familie, og Jesper Melin erkjenner nå at det var han som sto bak rosene med det kryptiske kortet.
«Fornuftig»
– Har Dagens Medisin overreagert ved å politianmelde?
– Nei, jeg synes det var fornuftig å la politiet foreta en vurdering av dette. Så er jeg enig med politiet i at det er vanskelig å få dette rubrisert som en trussel i straffelovens forstand, sier Jensen, som legger til:
– Dette må oppfattes som at rosene er ment å gjøre livet surt for en journalist.
Jensen påpeker at det ligger klare føringer fra Riksadvokaten om at denne typer saker skal tas på alvor.
– Anslag mot pressefriheten
Advokat og partner Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Lund & Co DA er ekspert på pressejus. Han påpeker at Høyesterett i flere avgjørelser har slått fast at trusler mot journalister og arbeidet de gjør, det skal rettsvesenet se særlig alvorlig på.
Dette må oppfattes som at rosene er ment å gjøre livet surt for en journalist. Arne Jensen, Redaktørforeningen
– Det er nettopp fordi det er et anslag ikke bare mot den enkelte journalist, men mot pressefriheten som sådan. I lys av det vil en såpass spesiell henvendelse til en journalists private hjem, som fremstår som uforklarlig ellers, fort kunne oppfattes som en intimiderende handling, sier Wessel-Aas.
– Så Dagens Medisin overreagerer ikke når vi politianmelder anonyme roser på døren til en journalist?
– I denne sakens kontekst synes jeg absolutt ikke det. Det er alvorlig dersom personer som av en eller annen grunn misliker hva den kritiske pressen driver med, forsøker å bruke virkemidler som tar sikte på å intimidere journalister i form av direkte eller mer subtile trusler eller annen rettsstridig atferd for å skremme journalister til taushet, sier Wessel-Aas.