Feil forståelse av psykefraværet
Nestleder i Norsk forening for allmennmedisin, Morten Laudal, mener NAV feilaktig skylder på legene for økningen i sykefravær som skyldes lettere psykiske lidelser.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I dag, onsdag 10. oktober på Verdensdagen for psykisk helse, legger NAV frem sykmeldingstall som viser en økning av sykmeldinger for lettere psykiske lidelser med 145 prosent fra 2000 til 2011.
Mindre sykefravær totalt
I samme periode har sykefraværet på grunn av psykiske lidelser økt med 20 prosent. Det totale sykefraværet har imidlertid gått ned.
– Det kan se ut som om terskelen for å bli sykmeldt med en lettere psykisk lidelse er lavere nå enn tidligere, uttaler kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.
Han sier det et bekymringsfullt at en stadig økende andel blir stående utenfor arbeidslivet i kortere eller lengre perioder på grunn av psykiske lidelser og mener dette sykefraværet kan reduseres ved tett oppfølging av sykmeldte, tilrettelegging på arbeidsplassen og økt bruk av graderte sykmeldinger.
Ikke tilpasset virkeligheten
– Det er feil å gi legene skylden for at flere få sykmelding for lettere psykiske lidelser. Hvilken lege kan se en utslitt pasient i øynene og si at vedkommende bør gå på jobben? Denne personen kan være midlertidig arbeidsufør uten å være psykisk syk, men i dag er ikke dette gyldig grunn for sykmelding. NAVs regelverk er ikke tilpasset virkeligheten, og da tyr vi leger til diagnoser som lettere psykiske lidelser, sier Morten Laudal til Dagens Medisin.
Laudal, som er fastlege i Son og nestleder i Norsk foreningen for allmennmedisin, mener NAV har gal forståelse av sykmeldingstallene. Han understreker at det blir feil å tro at dette er psykisk syke som trenger hjelp innen psykisk helsevern.
– Dette er sykmeldinger på grunn av livshendelser og relasjonelle hendelser. Noen kan trenge en pause fra jobb, men de fleste er ikke psykisk syke og trenger ikke psykiatrisk hjelp men gode råd fra fastlegen eller venn eller familie. En trist bivirkning av denne økningen er at myndighetene tror de må satse mer på behandling av psykiske lidelser.
Mer åpenhet
– Har større åpenheten rundt psykiske lidelser også har ført til at dette er årsak til en større andel av sykmeldingen?
– Både ja og nei. Det er mindre stigmatiserende å ha en depresjon i dag enn for mange år tilbake. Men jeg mener at mange av disse sykmelding ikke gjelder psykisk sykdom, men vanlige livsproblemer som vi leger, ifølge NAVs regelverk, ikke kan sykmelde for. Dette er snarere sykmeldinger som skyldes sosiale eller relasjonelle forhold, som har sin årsak i for eksempel en arbeidskonflikt, skilsmisse eller dødsfall i nær familie. Dette er også blant folk flest, men ikke hos NAV, allment aksepterte grunner til å bli sykmeldt, sier Laudal og legger til:
– Ingen stilte spørsmål ved sykmeldinger etter 22. juli i fjor. De fleste av oss skjønner nok at de som ble sykmeldt i den perioden hadde livskriser og andre tilstander som ikke er diagnoser som NAV normalt godkjenner, bemerker Laudal.
Vedgår lavere terskel
– Har arbeidslivet blitt så mye tøffere at det kreves mer robust psyke for å være på jobb i dag?
– Jeg er usikker på det. Da ville vi nok sett en økning i det totale sykefraværet. Egentlig er sykefraværet oppsiktsvekkende lavt i et rikt land som Norge.
Laudal vedgår likevel at terskelen for å gi sykmelding for lettere psykiske lidelser er lavere enn før.
– For 25 år siden gikk folk til legen og fikk sykmelding for en vond rygg eller vondt i magen. Nå vet vi at vond rygg ikke bør gi sykmelding. Jeg tror det var andre grunner til at folk fikk vond-rygg-sykmelding før, da det ikke var like akseptert å være deprimert.
Et riktigere bilde
Med bakgrunn i dette, mener Laudal at andelen sykmeldinger på grunn av lettere psykiske lidelser gir et riktig bilde av årsaker til sykefravær.
– Kanskje er dette den nest beste beskrivelsen av de tilstandene som faktisk gjør at folk ikke er i stand til å gå på jobben i en kortere periode, sier Laudal.
Han mener at en av de sterkeste driverne når det gjelder sykmelding, er alle avisførstesidene om politikere og andre maktpersoner som blir sykmeldt på grunn av, rettssaker, mediekjør eller arbeidskonflikter.
– Jeg kan ikke si til pasienten min, som ikke klarer å gå på jobb på grunn en arbeidskonflikt, at disse menneskene trenger sykmelding, men at ikke pasienten min vil få det, sier Laudal.
Delte meninger blant legene
Laudal har sittet i et utvalg nedsatt av Legeforeningen som skal se på problemstillingen. Han understreker at det er delte meninger blant legene om hva som skal være gyldig grunn for sykmelding.
– Ikke alle er enige i min holdning, og Legeforeningen jobber nå med å komme frem til en felles mening omkring sykmelding for lidelser som i dag ikke er godkjent som grunn til sykmelding av NAV.