Pridok-gründerne «lånte opp til pipa». Nå har omsetningen femdoblet seg
I denne ukens episode av «Helsegründerne» forteller Jørgen Gilberg om hvordan Pridok har bygget seg opp til å bli en stor leverandør av journalsystemer.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
I vinduet over kan du se et klipp fra podcastinnspillingen. Lenger ned i saken kan du høre hele podcasten.
I 2013 startet brødrene Jørn, Jørgen og Frode Gilberg Pridok, med mål om å lage et nytt journalsystem som ikke krever at hvert enkelt legekontor har hver sin server. Altså et webbasert system.
Dette skjedde etter sigende etter flere år med forespørsler fra Jørn Gilberg som er fastlege og spesialist i allmennmedisin. Jørgen og Frode Gilberg, som er henholdsvis siviløkonom og dataingeniør, jobbet før dette blant annet med datasystemer for arkitekter, med base i Danmark.
I 2021 omsatte Pridok for 27 millioner kroner, ifølge de offentlige regnskapstallene. Men i starten måtte gründerne ta ut personlige lån for å få endene til å møtes.
– Vi måtte ut og svømme i skitten sjøl, for å si det sånn. Jeg har aldri gjort noe så ubehagelig i mitt liv, med lån opp til pipa, sier Jørgen Gilberg i denne ukas Helsegründerne-episode.
Her kan du høre hele podcastepisoden:
- Podcasten «Helsegründerne» vil komme med nye episoder hver fredag utover sensommeren. Du kan også høre episoden på Spotify. Her kan du høre første og andre episode i serien.
Tilbud om 500 millioner
– Jeg kan ingenting om utvikling, så min jobb var rett og slett å sørge for likviditet, sier Gilberg i episoden.
Han forteller at de etter hvert fikk med seg investorer, som var med og bar lasset.
– Det er ingen av de investorene vi har hatt, som har krevd at vi skal selge oss ut til noen større, sier han i episoden.
I 2021 hentet selskapet kapital til en prising på 150 millioner kroner, ifølge Finansavisen. Ifølge avisa har Pridok også blitt lokket med opp til 500 millioner kroner for å bli kjøpt opp.
– Det finnes ikke et stort selskap i Norge som ikke vil kjøpe oss. Vi har fått tilbud både fra nasjonale og internasjonale aktører, sa Gilberg til Finansavisen i november 2021.
Til Dagens Medisin sier Gilberg at de får spørsmål om oppkjøp «hver dag».
– Vi gutta startet ikke opp for å selge. Vi har fått mange tilbud, men vi skal passe på babyen vår og ha det gøy. Vi ønsker ikke å bli fanget opp av et fond som bare syns det er spennende å ha helse i porteføljen sin, sier han.
Han legger til:
– Det er så hinsides voldsomme beløp. Men vi skal ha det gøy på jobb, og har ikke lyst til å bli ansatt av noen andre.
Femdoblet omsetningen
2020 var, ifølge de offentlige regnskapene, det første året med et positivt resultat før skatt. Da var resultatet på 1,1 millioner kroner, etter å ha hatt negative resultater på flere millioner kroner hvert år fram til da.
Det var med en omsetning på 5,3 millioner kroner i 2020. Året etter, omsatte Pridok for fem ganger så mye: 27,2 millioner kroner.
– Vi fikk over 500 fastleger på ett år, sier Gilberg.
Det skjedde etter at de fikk på plass en e-reseptløsning for alle brukerne sine i november 2020.
– Da sa det pang med en gang. I hele 2021 var det flust med nye kunder, og det bare fortsetter i 2022 også.
– Blir det samme femdobling i 2022?
– Det blir det ikke, men vi regner med å omsette for rundt 40 millioner kroner i år, sier han.
Ga resultat
Også resultatet for 2021 økte betraktelig fra 2020. Det endte på 14,8 millioner kroner før skatt. Av dette har selskapet betalt ut utbytte for første gang – på 6 millioner kroner.
De tre Gilberg-brødrene eier 20 prosent hver av selskapet, noe som betyr at de hver har fått 1,2 millioner kroner i utbytte.
– Vi har fått en liten kompensasjon for 24-timersarbeid i ni år. Det var helt ekstraordinært, og det var plass til det.
Han legger til:
– Det er en liten del av kontantbeholdningen vår. Vi er ekstremt forsiktig med pengene.
Ifølge det offentlige 2021-regnskapet har selskapet 36,6 millioner kroner i eiendeler, hvorav 9 millioner kroner er i kassebeholdningen.
Selskapet en egenkapital på 17 millioner kroner, hvorav nærmere 13 millioner kroner er innskutt egenkapital. Det har også 19,7 millioner kroner i gjeld, hvorav 18,9 millioner er av den kortsiktige typen.
Podcasten Helsegründerne er laget i samarbeid med oppstartselskapet Medlytic. Programleder er Ida Susanna Fattah, daglig leder i Medlytic. Ansvarlig redaktør for innholdet er Siri Gulliksen Tømmerbakke i Dagens Medisin.