Vorland: – Ikke en ønsket situasjon
Beslutningsforum har godkjent pertuzumab (Perjeta) for bruk i Norge, etter uenigheter om avtalen som ingen vil kommentere.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
HASTEMØTE I BESLUTNINGSFORUM: Mandag ettermiddag møttes Beslutningsforum, etter at helseregionene og legemiddelselskapet Roche var blitt enige om et avtaleutkast for innkjøp av den livsforlengende brystkreftmedisinen pertuzumab (Perjeta). Nå har Beslutningsforum godtatt innkjøpsavtalen for brystkreftmedisinen, og vil tilby behandlingen til norske pasienter.
– Vi har ønsket å få til en avtale for å kunne ta i bruk legemiddelet, og det har vi heldigvis nå klart. Jeg beklager overfor kvinnene som har måtte vente, og understreker at dette ikke har vært en ønsket situasjon, sier Lars H. Vorland, leder for Beslutningsforum for nye metoder og administrerende direktør i Helse Nord.
Uenigheter i avtalen
– Det er en ganske omfattende avtale. Alle brikkene måtte på plass. Dette er en avtale som er mer avansert enn pris, det førte til at vi måtte gå noen runder, sier Vorland til Dagens Medisin.
Han forteller at ettersom det er en lukket avtale, så blir avgjørelsen mer avansert enn bare prisspørsmålet.
– Derfor måtte vi være ekstra påpasselige når vi utformet avtalen.
Roche: ingen kommentar
Kommunikasjonsdirektør i Roche Norge, Line Walen, vil ikke kommentere på spørsmål fra Dagens Medisin, om hvordan selskapet mener forhandlingsprosessen har vært.
– Vi er veldig glad for at norske pasienter nå får tilgang til medisinen, og vi synes det har vært en konstruktiv prosess, sier Walen, og viser til at hun ikke har ytterligere kommentarer ut over det som står i pressemeldingen.
Hemmelig pris
Beslutningsforum har tidligere ikke godkjent pertuzumab (Perjeta) på grunn av den høye prisen, på nesten to millioner per kvalitetsjusterte leveår.
– Hva er prisen?
– Den er innenfor det vi aksepterer, sier Vorland.
Han opplyser at de ikke kan gå inn på prisen, fordi dette er en del av avtalen.
– Det er prisen vi må betale for å ha en lukket avtale. Vi kan dessverre ikke gå inn i detaljer i avtalen.
Han vil heller ikke gå inn i detaljer om hvilke konkrete saker som har blitt diskutert i avtalen.
– I prinsippet vil vi ha åpne avtaler, men denne avtalen er lukket. Så jeg kan ikke gå inn på innholdet i avtalen.
Senere avgjørelser
– Dette er den eneste avtalen, hvor vi har vært nødt til å forhandle over så langt tid.
Vorland utdyper at Beslutningsforum ønsker å gjøre en evaluering av hendelsen, for å ta lærdom av forhandlingsrunden og senere opprette et eget forhandlingsutvalg, for å få et rammeverk rundt senere forhandlinger.
Last ned Møteprotokollen her.
Last ned de offentlige saksdokumentene her.