SKAL BYGGE: Oslo universitetssykehus skal utvikles som tre sykehus: lokalsykehus på Aker, et regionsykehus på Gaustad og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet. Foto: RATIO/ARKITEMA

Sykehusbyggingen i Oslo: Krever ny plan fra Helse Sør-Øst

Plan- og bygningsetaten krever en ny plan fra Helse Sør-Øst, etter å ha påpekt svært høy risiko ved utbyggingen på Gaustad.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Plan og bygningsetaten i Oslo peker på flere sider ved den planlagte Gaustad-utbyggingen til Oslo universitetssykehus (OUS) som har høy eller svært høy reguleringsrisiko.

Ville bygge høyere enn tillatt
Dersom reguleringsrisikoen er høy, er risikoen større for å få avslag når Plan- og bygningsetaten skal behandle saken.

Blant annet har Helse Sør-Øst planlagt å bygge et høyhus på 76 meter.

Nå sier Plan- og bygningsetaten at Helse Sør-Øst må lage en alternativ plan, der høyden på det nye sykehuset reduseres til 42 meter.

Blant annet på grunn av høyden, så anser Plan- og bygningsetaten risikoen ved prosjektet for å være «svært høy».

I et brev sendt til  Rambøll, konsulentselskapet som bistår i utbyggingsprosessen, peker etaten på tre områder der risikoen beskrives som «svært høy», og «høy» på de to ytterligere punktene.

– Med bygg på rundt 76 meter høyde gir dette konseptet en svært høy reguleringsrisiko. I tillegg er de utformet som en svært kompakt kamstruktur. I samsvar med vedtatt Høyhusstrategi må dere utarbeide et planalternativ med byggehøyder inntil 42 meter.

Helse Sør-Øst:- Fortsatt tidlig i planprosessen

Etaten peker videre på at Høyhusstrategien ikke åpner for høyhus i dette området.

De peker også på at planlagt byggeområde er for lite i forhold til utnyttelsen.

Risikovurderingen er også her merket med «svært høy» risiko.

– Konseptets utstrekning/byggeområde for ny bebyggelse er for lite i forhold til planlagt utnyttelse. Det bygges hovedsakelig på ubebygde områder: på dagens torg, på regulert, delvis kommunalt eid grøntområde og i turveien/elvelandskapet. Dette er i strid med Kommuneplanen som opprettholder disse arealene ubebygd, heter det fra Plan- og bygningsetaten.

Videre heter det:

– Gaustad sykehus er fredet, og landskapet rundt er regulert til bevaring. Konseptet innebærer en massiv utbygging nær Gaustad.

 
På spørsmål til Helse Sør-Øst om hvordan de forholder seg til dette, svarer prosjektdirektør Dag Bøhler:

– Det er viktig å være klar over at det fortsatt er tidlig i planprosessen, og det som først og fremst avklares nå er hvilke alternativer som skal vurderes og utredes.

At de har levert et forslag som er i strid med gjeldende norm, sier han er normalt:

– Det er riktig at løsningene både på Aker og Gaustad utfordrer Oslo kommunes norm for høyhus. Det er ikke noe uvanlig i dette. Normen gir rom for å akseptere bygg som er høyere enn 42 meter, men det stiller særlige krav til utredninger. Etter dialog og nærmere avklaringer har Plan og bygningsetaten uttrykt seg positivt til videre utredning av høyhusalternativet på Aker.

–  Som ledd i det videre arbeidet med reguleringsplan vil det bli utredet alternativet løsningsforslag for både Aker og Gaustad der høydene er i tråd med høyhusnormen. Dette er ordinær prosedyre og har vært planlagt over lengre tid. Også hensynet til vernede bygninger innebærer en risiko og stiller krav til at vi sammen finner gode løsninger både på Aker og Gaustad. Her er det Riksantikvaren, og ikke Oslo kommune, som har innsigelsesrett, sier Bøhler.

Han understreker at prosjekter av denne størrelsen alltid vil ha risiko knyttet til ulike forhold, blant annet regulering.  

– For oss har det vært et poeng å tidlig få Plan- og bygningsetaten sin vurdering av reguleringsrisiko, slik at de forhold som påpekes kan utredes og belyses på en god måte i plansaken. Vi arbeider løpende med å redusere og begrense risiko som kan påvirke gjennomføringen.

Utredning av alternativ under 42 meter og eventuelle mellomløsninger vil bli gjennomført våren 2019, ifølge Bøhler.

– Målet er at forslag til reguleringsplan med konsekvensutredning med videre, oversendes Oslo kommune for behandling sommeren 2019.

Oslo universitetssykehus skal utvikles som tre sykehus: lokalsykehus på Aker, et regionsykehus på Gaustad og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet.

Powered by Labrador CMS