Skuffelse i Bergen over proton-nei
Regjeringen vil ikke starte utbygging av to protonsentre i Norge.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
I statsbudsjettet for 2017 ble det klart at regjeringen går inn for utbygging av ett protonsenter i Norge. Dette er i strid med ekspertgruppens anbefaling, som gikk inn for å starte utbygging både i Oslo og Bergen. Dersom regjeringen ønsket ett anlegg, mente ekspertgruppen at det burde ligge på Radiumhospitalet i Oslo.
Dermed har Bergen trolig tapt kampen om et moderne senter for stråleterapi, selv om regjeringen i statsbudsjettet ikke eksplisitt sier hvor anlegget skal ligge.
Frykter ulikt behandlingstilbud
– Det er veldig kjedelig. Hvis man begynner å bare bygge ut i Oslo så vil nok noe av drivkraften i fagområdet her hos oss falle litt sammen. Det vil ha en negativ innvirkning på det trykket vi har hatt her for å få drevet frem et viktig fagområde, sier Olav Mella, professor ved Haukeland universitetssykehus, når han får høre nyheten via Dagens Medisin.
Da Jonas Gahr Støre var helseminister, besluttet Støre å satse på fire norske protonanlegg - ett i hver helseregion. Etter regjeringsskiftet og etter to nye utredninger ble tallet på anlegg redusert til ett eller to. Mella har sittet i prosjektgruppen som har utredet de to alternativene.
– Vi anbefalte to sentre fordi man får et mye sterkere nasjonalt fagmiljø hvis to sentre engasjerer seg i dette fra starten. Det er en fare for skjevhet i pasientbehandlingen når bare ett sted får en slik spesialisert funksjon, ved at de som bor nært i større grad benytter seg av tilbudet enn de som bor andre steder, sier Mella.
Uklar tidsplan for videre utbygging
«De regionale helseforetakene får i oppdrag å planlegge for ett senter innen 2022, og videre etappevis utbygging, avhengig av kapasitetsbehov og utvikling i behandlingsteknologi», skriver regjeringen i statsbudsjettet.
– Det høres veldig diffust ut, sier Mella, som er skuffet over at regjeringen ikke har en mer konkret tidsplan for den videre utbyggingen.
Budsjettet som ble lagt frem i dag er et forslag til statsbudsjett, som krever støtte fra regjeringens samarbeidspartnere.
– Det er ikke gitt at dette er endelig, sier Mella, som ikke har gitt opp håpet om at den politiske dragkampen kan føre til et annet resultat.
Tomt og penger på hånd
Bergen har satset sterkt i kampen om å få et moderne anlegg for stråleterapi. I fjor spadde Helse Bergen opp over 60 millioner og kjøpte Høgskolens bygg i Haukelandsbakken med tanke på partikkelsenteret.
I tillegg har milliardær og velgjører Trond Mohn øremerket 250 millioner kroner til formålet. Pengene har stått i Bergen Forskningsstiftelse og ventet på en beslutning.
– Det er skuffende at det ikke blir satset på to senter i dette statsbudsjettet. Vi mener det er riktig å satse på to senter fra starten av. Da får man ulike fagmiljø som kan samarbeide og utfordre hverandre. Vi mener vi har forberedt oss godt i Bergen og på Vestlandet, og er klare til å gå videre. sier Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen.
– Uheldig sentralisering
– Vi er i stand til å utvikle et godt faglig tilbud for pasientene og et godt forskningsmiljø i samarbeid med universitet og høyskolen. Vi tror på fortsatt regionalisert kreftbehandling i Norge, og i den grad dette peker i retning av noe annet så er det uheldig.
Han legger til at det er positivt at regjeringen skriver at tilbudet etappevis skal bygges ut i andre helseregioner, selv om de ikke spesifiserer når dette skal skje.
– Dere har kjøpt inn tomt og fått 250 millioner i gave til senteret. Hva skjer med dette nå?
– Vi legger til grunn at senteret blir etablert i Bergen. Vi er skuffet over at vi ikke kom med i første runde, men tar ikke dette første signalet som endelig, sier Hansen.
Skal være klart i 2022
I likhet med Mella, håper han at den videre politiske prosessen kan føre til et annet vedtak.
Uavhengig om myndighetene ender opp med å gå inn for ett eller to senter, vil behandlingen tidligst være tilgjengelig i 2022.
– Dersom man også hadde satset i Bergen kunne man ha kommet raskere i gang. Vi har vært aktive og anskaffet tomt, bygd fagmiljø og har stor forskningsaktivitet allerede, påpeker Hansen.
Gave til Haukeland
Sveinung Hole er daglig leder i Bergen forskningsstiftelse, som forvalter den private gaven på 250 millioner kroner fra Trond Mohn.
– Hva skjer nå med disse pengene?
– Vi må avklare litt hva dette betyr, det er en prosess frem mot endelig stortingsgodkjennelse.
– Uansett utfall av denne saken er disse pengene satt av til Haukeland universitetssjukehus. Hvis det viser seg at det ikke blir protonbehandling i første runde er det opp til sykehuset å vurdere hvordan disse pengene da kan anvendes, og da vil det være dialog om det, sier Hole.
Sender ikke pengene til Oslo
– Er det aktuelt å kanalisere pengene til protonsenter i Oslo?
– Nei, denne gaven er tiltenkt forbedret pasientbehandling for Bergen og Vestlandet. Intensjonen var at Vestlandet skulle henge med og bygge kompetanse, sier Hole, på vegne av Trond Mohn.
Det var i 2013 at Haukeland fikk Mohn-midlene i gave til dette formålet. Pengene står hos forskningsstiftelsen, som i mellomtiden har brukt avkastningsmidler på rundt 50 millioner kroner til ulike kompetansebyggingsprosjekt innen protonbehandling.