NY LEDER: Lege og professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Bergen, Ole Frithjof Norheim, blir leder av det nye Bioteknologirådet. Her avbildet under Dagens Medisins prioriteringsmøte torsdag forrige uke. Foto: Vidar Sandnes

Ole Frithjof Norheim blir leder av det nye bioteknologirådet

Den nye lederen, Ole Frithjof Norheim, er lege og professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Bergen. Han ledet Prioriteringsutvalget som la frem sin rapport i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bioteknologirådets sammensetning

Leder: Professor Ole Frithjof Norheim, BergenNestleder: Førsteamanuensis Kristin Sollum Steinsbekk, TrondheimØvrige medlemmer:Professor Trine Hvoslef-Eide, ÅsDirektør Anne Ingeborg Myhr, TromsøForsker Arne Holst-Jensen, OsloAvdelingsleder og overlege Hans Ivar Hanevik, PorsgrunnProfessor og overlege Benedicte Paus, OsloSeniorrådgiver Geir Sverre Braut, BryneProfessor Raino S. E. Malnes, OsloSpesialrådgiver Bente Sandvig, BærumLege og forsker Morten Magelssen, OsloPolitisk rådgiver Synne Lerhol, OsloAdministrerende direktør Kristin Børresen, StangeForsker, lege og forfatter Ishaq Bushra, OsloProfessor (em.) Inge Lorange Backer, OsloVaramedlemmerFørsteamanuensis Marianne Klungland Bahus, KristiansandForsker og genetisk veileder Cathrine Bjorvatn, BergenFørsteamanuensis Jakob Elster, OsloProfessor Trygve Brautaset, TrondheimLege og forsker Ishita Barua, Oslo

– Bioteknologirådet skal komme med råd og skape debatt om etiske og krevende spørsmål innenfor bruk av medisinsk bioteknologi og genteknologi. Jeg er glad for å ha fått på plass et råd med medlemmer som har ulike synspunkter og tilnærminger i disse viktige spørsmålene. Jeg ser frem til både gode råd og engasjerende debatter, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Det har vært viktig å velge ut personer til rådet som har kompetanse på flere områder, og Regjeringen nevner blant annet at rådets medlemmer må ha evnen til refleksjon også utenfor eget fagområde.

Norheim ledet Norheim-utvalget, som la grunnlaget for prioriteringsmeldingen.

LES OGSÅ: Nylig gikk Norheim og Jon Magnussen ut med kraftig kritikk av hemmelighold i helseprioriteringene


Uavhengig
– Jeg er veldig glad for å ha blitt utnevnt og ser frem til spennende utfordringer. Bio- og genteknologi former fremtiden, og gir enorme muligheter for velferd, sier Ole Frithjof Norheim til Dagens Medisin.

Professoren tror at grunnen til at han ble spurt om lede rådet, blant annet er hans faglige kompetanse i etiske spørsmål.

– Jeg legger vekt på at mandatet for rådet er at vi skal gi uavhengige råd. Utfordringene med bioteknologi er at dette er spørsmål som det finnes mange ulike syn på. Rådet er sammensatt av forskjellige syn på verdier og teknologi. Jeg ser frem til ulike diskusjoner i rådet.

CRISPR og persontilpasset medisin
Norheim ser to store utfordringer, som fremover som vil bli diskutert i rådet.

– Det ene spørsmålet er den nye genteknologien CRISPR og muligheten for genredigering som kommer til å utfordre oss. Den andre utfordringen er persontilpasset medisin, muliggjort av genteknologi. For eksempel innenfor moderne kreftbehandling.

Powered by Labrador CMS