Danmark: Streng behandlingsgaranti

- Den danske behandlingsgarantien preger arbeidshverdagen i stor grad, forteller norske Truls E. Bjerklund Johansen, professor og leder for urologisk avdeling ved Skejby sykehus i Aarhus.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I Danmark har sykehusene hatt erfaring med den såkalte Kreftpakken i over fire år. - Det er et ekstremt fokus på dette - spesielt fra sykehusledelsens side. Det er ikke noe vi skal, men s-k-a-l, sier Truls E. Bjerklund Johansen, som leder Skejby-sykehusets urologiske avdeling.
Maks tre virkedager
- Vi monitoreres kontinuerlig, og det rapporteres kontinuerlig, til sentral overvåking.  I Kreftpakken er det satt av tider med faste intervaller, sier Bjerklund Johansen.
 Pakken betyr at primærlegen selv kan starte pakkeforløp når visse kriterier er oppfylt. Fra mistanken om kreft frem til utredningen er startet og pasienten utredes, skal det gå maksimalt tre virkedager.
- Legen har dermed mulighet til å starte et kreftbehandlingsforløp hvis en pasient oppfyller visse kriterier, og kan ringe sykehuset og få det hele i gang. Innenfor mitt fag, urologi, er det definert forløp for nyre, blære, prostata, penis- og testikkelkreft, sier han.
Justeringer underveis
Behandlingsgarantiene har imidlertid blitt justert underveis:
- Når det gjelder prostatakreft, har tiden blitt justert fordi man har tatt konsekvensen av overbehandling - og at det er usikkert om behandling har noen effekt. Så her er tiden til første besøk justert til ti virkedager, sier han.
For nyrekreft er grensen for utredning på 18 hverdager. For blærekreft er grensen satt fra 15 til 21 hverdager - avhengig av spesialitetsnivået på sykehuset, sier Johansen.
Den siste etappen i garantien - fra man har truffet beslutning om at pasienten skal radikalbehandles og frem til behandling gis - er det for blærekreft ikke mer enn fire dager fra man bestemmer seg til pasienten blir operert. For nyrekreft og prostatakreft er det syv dager.
- Forløpet er meget strikt og det er beskrevet i detalj hvilke undersøkelser som skal gjennomføres. Sykehusledelsen krever etterlevelse av dette hos mer en 90 prosent, forteller Bjerklund Johansen.
For raskt
Dersom det tar lengre tid, protesterer pasienter i økende grad. - Men vi opplever like ofte at pasientene sier det går for raskt - og ber om utsettelse.
For flere kreftformer er ventetiden likevel for lang i Danmark: Nylig sa Danmarks helseminister Astrid Krag at mye tyder på at regionene ikke har overholdt reglene om maksimal ventetid på kreftbehandling. 
- Regionene har en klar forpliktelse til å informere helsemyndighetene hvis de ikke kan leve opp til reglene for maksimal ventetid. Etter hva som har blitt oppgitt til meg, har dette ikke skjedd. Det er åpenbart en uakseptabel situasjon, erklærte Krag i en pressemelding.
Nå forlanger ministeren at usikkerheten i kreftbehandlingen løses så raskt som mulig.
Strever litt
Truls E. Bjerkelund Johansen sier at Urologisk avdeling ved Skejby sykehus har klart å oppfylle garantiene i rimelig utstrekning når det gjelder tid til første besøk. - Vi strever litt mer med tiden fra utredningen er ferdig og frem til radikalbehandlingen begynner, sier han
- Når det gjelder min egen avdeling, har vi rundt hundre radikale fjerninger av urinblærer i året, så det er store forhold. I Norge foretas det ikke så mange inngrep av denne typen ved en enkelt avdeling. Pågangen av pasienter svinger veldig, og dette er en utfordring for planleggingen.
Johansen forteller om en god start da pakken ble innført: - Sundhetsstyrelsen sa at «her er våre krav» og spurte: «Hva må til?» sier Johansen, som satte opp en spesifikk bestilling på utstyr og personale for 18 millioner kroner.
Dagens Medisin 01/2012

Powered by Labrador CMS