Danmark avviser Høies forslag om felles prisforhandlinger
Danske helsemyndigheter har ikke tro på at helseminister Bent Høies forslag om felles prisforhandlinger skal føre frem i saken med det dyre legemiddelet nursisen (Spinraza).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helseminister Bent Høie (H) meldte mandag at han ville ta kontakt med danske helsemyndigheter for å se om det var mulig å få ned prisen på legemidlet nusinersen (Spinraza), ifølge flere medier.
Legemidlet brukes i behandlingen av spinal muskelatrofi (SMA).
Danske helsemyndigheter: Ikke mulig i denne saken
Beslutningsforum sa mandag nei til at legemidlet kan tilbys av det offentlige. Nylig sa også danskene nei til å innføre dette som standardbehandling, med samme begrunnelse: At prisen som tilbys er for høy.
Men verken Amgros-direktør Fleming Sonne, eller Steen Werner Hansen, som er leder for det danske Medicinrådet, som tilsvarer norske Beslutningsforum, tror felles prisforhandlinger mellom Norge og Danmark har noe for seg i denne saken.
Hos danske Amgros, som er ansvarlig for å forhandle prisene for legemidler som brukes i danske sykehus, sier direktør Flemming Sonne at Høies forslag om å samarbeide med Danmark i forhandlingene ikke er mulig å gjennomføre i denne saken.
– Hele forarbeidet er gjort i de to landene, og vi har to ulike ordninger. Men i regi av Nordisk legemiddelforum vil vi styrke vårt samarbeid, men vi får starte med litt enklere saker enn denne her. De enkelte landene skal forhandle prisen i dette tilfellet. Men på sikt er det fint om vi kan starte slike forhandlinger og få større innkjøpermakt, sier Flemming Sonne til Dagens Medisin.
– Alt ligger hos selskapet
– Jeg tenker at Norge og Danmark har to ulike systemer som er kjørt parallelt. Vi har avsluttet forhandlingene, men her i Danmark fungerer det slik at i en periode på tre måneder, så kan selskapet overveie saken, og komme tilbake med et nytt tilbud innen tre måneder. Men jeg tror ikke vi får mer fra Biogen, sier Flemming.
– Nå ligger alt hos legemiddelselskapet. Vi har ønsket en betydelig lavere pris, sier Fleming som ikke vil si noe om prisen de krever.
– Vi har prøvd alt mulig
– Hvordan vil du beskrive forhandlingene?
– Vi har prøvd alt mulig for å oppnå en så lav pris som mulig; og har forslått rabatter basert på volum, og rabatter over tid og alle mulige løsninger. Vi har prøvd alt og de er ikke villige.
– Vi er så langt fra hverandre at det ikke er mulig å møtes. De tilbød en rabatt som ikke var i nærheten av prissnivået vi ønsker, sier Flemming Sonne.
Medicinrådet: – Begrensede data
– Jeg tror at jo større man er sammen i forhandlingene, jo bedre. Men jeg tror ikke firmaet vil sette ned prisen. Den er satt av selskapet. Problemet sett fra vårt synspunkt, er at det er meget begrensede data på dette legemidlet. Hvis de kommer med nye data så kan vi se om vi skal forhandle på nytt. Det sier Steen Werner Hansen, leder for det danske Medicinrådet.
– Danmark har avsluttet forhandlingene med selskapet. Det er ikke noe rimelig forhold mellom dokumentasjonen og prisen som forlanges, sier Steen Werner Hansen til Dagens Medisin.
– Selskapet sier jo at de ikke kan fravike prisen gitt i andre land. Derfor vil ikke Danmark og Norges forhandlinger sammen utgjøre noen forskjell, sier han til Dagens Medisin.
Til danske Dagens Medicin sier Biogens direktør i Danmark, Janne Harder, han hun tviler på at Medicinrådets vurderingsmodell overhodet er egnet til å vurdere legemidler til sjeldne sykdommer.
– I motsetning til vurdering av legemidler til mer vanlige sykdommer, vil det være vanskeligere å basere vurderingen på samme dokumentasjon på ribusthet og derfor vil evidensen være lavere, uttaler Harder.