JURYEN: Anne Kjersti Befring, Ansgar Gabrielsen, Markus Moe, Anne Kari Lande Hasle og Tord Dale. Foto: Vidar Sandnes

Dagens Medisin kårer Helse-Norges mektigste

Denne juryen gir deg oversikten over makteliten i Helse-Norge. I dagene fremover presenterer vi de ti mektigste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er juryen

ANSGAR GABRIELSEN (59)Driver eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Innførte kravet om minst 40 prosent kvinnedeltakerne i bedriftsstyrer for store aksjeselskap. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes.Interessekonflikter: IngenANNE KARI LANDE HASLE (68)Spesialrådgiver og tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 1999 til 2013. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret for samfunnsforskning. Utdannet sosionom.Interessekonflikter: Ingen. Opplyser at Nils Fredrik Wisløff, som er på listen, er hennes fetter.ANNE KJERSTI BEFRING (52)Har to års permisjon fra jobben som direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen. Forsker på rettslige reguleringer av genetisk diagnostikk og behandling som en del av sin doktorgrad. Advokat med mange års erfaring fra helseforvaltningen, ledet arbeidet med helsepersonelloven. Har arbeidet under helseministrene Gudmund Hernes og Dagfinn Høybråten. Sitter i fagutvalget for Helserett og velferdsrett, JUS.Interessekonflikter: Ingen.TORD DALE (36)Kommunikasjonsrådgiver i PR-selskapet Burson-Marsteller. Dale var politisk rådgiver for tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 2010-2012. Han har også vært politisk rådgiver for statsrådene Anniken Huitfeldt og Lisbeth Berg-Hansen. Har arbeidet som samfunnskontakt i legemiddelselskapet GSK. Utdannet sykepleier.Interessekonflikter: Styremedlem i Kreftforeningen.MARKUS MOE (40)Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.Interessekonflikter: Ingen.

– Dette er åttende gang Dagens Medisin kårer de 100 mektigste i Helse-Norge. Vi vet dette er en liste som både blir lest og diskutert, sier Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin.

I år har han fått med seg tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen, tidligere politisk rådgiver Tord Dale, juridisk direktør i Legeforeningen Anne Kjersti Befring (nå i forskerpermisjon) og tidligere departementsråd i HOD, Anne Kari Lande Hasle til å sitte i maktjuryen. Det er dermed en jury med god innsikt og solid erfaring fra noen av de tyngste posisjonene i helsetjenesten.

– Ikke forskning
– Det er viktig for oss å understreke at listen ikke er noe forskningsprosjekt. Samtidig tror jeg den gir et ganske godt bilde av makt i Helse-Norge per høsten 2014, sier Moe.

Resultatet av kåringen presenteres i sin helhet torsdag 4. desember både i Dagens Medisins papirutgave og på dagensmedisin.no. Men allerede i dagene fremover teller vi ned fra de ti mektigste – før medaljeplassene avsløres samlet.
– Juryen har vurdert over 150 kandidater før vi endte på listen med 100 på topp. I tillegg trykker vi juryens vurderinger av de 20 på topp. Hensikten er at leseren skal få et bedre innblikk i hvordan man har vurdert og tenkt om enkeltpersoner. Dermed er det enklere å si seg enig eller uenig med juryen, sier Moe.
Her finner du plasseringene vi har avslørt så langt!

I 2012 var det departementsråd Bjørn-Inge Larsen som ble utpekt som Helse-Norges mektigste – for fjerde gang. Ifølge juryen var Larsen hårfint mektigere enn sin egen sjef, daværende helseminister Jonas Gahr Støre.

Disse har vunnet kåringen tidligere år:
2000: John Alvheim, daværende leder sosialkomiteen

2002: Dagfinn Høybråten, helseminister

2004: Bjørn-Inge Larsen, helsedirektør

2006: Bjørn-Inge Larsen, helsedirektør

2008: Bjarne Håkon Hanssen, helseminister

2010: Bjørn-Inge Larsen, helsedirektør

2012: Bjørn-Inge Larsen, departementsråd

Hvem mener du har mest makt i Helse-Norge? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS