VIL IKKE SVARTMALE: - Fremtidens 60- og 70-åringer blir sunnere enn dagens 60- og 70-åringer, sier helseøkonom Hans Olav Melberg. Foto: Målfrid Bordvik

Avlyser eldrebølge-«katastrofe»

Helseøkonom Hans Olav Melberg avdramatiserer de økonomiske konsekvensene som eldrebølgen vil påføre helsevesenet.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORSKNINGSRÅDET/LYSAKER: Er Norge et land fullt av hjernesykdommer i 2030? Dette var utgangspunktet for helseøkonom Hans Olav Melbergs foredrag på en hjernekonferanse hos Forskningsrådet tirsdag.

Han viste til den senere tids medieoppslag med varsler om at helsevesenet vil «krasje» innen 20 år som følge av eldrebølgen.

- Jeg er ikke fullt så skeptisk. Hvor mørkt det blir, avhenger av i hvilken grad vi vil se sunnere aldring, sier Hans Olav Melberg, førsteamanuensis i helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Sunnere aldring
Han advarer mot å bruke bare én metode når man regner på fremtidige utgifter i helsesektoren. Den «naive» metoden, hvor man bare ser på antall syke personer i dag sammenlignet med hvor mange syke det blir i fremtiden, gir et overdrevent pessimistisk bilde, ifølge Melberg.

Selv bruker han flere metoder, der han tar hensyn til at vi aldres sunnere.

- Fremtidens 60- og 70-åringer er sunnere enn dagens eldre. Tar vi hensyn til dette, blir kostnadshoppet mindre dramatisk, sier Melberg.

På hjernekonferansen, arrangert av blant annet Nansen Neuroscience Network og flere universiteter, presenterte Melberg fremtidsutsikter for utbredelsen av hjernesykdommer.

Flere får hjernesykdom
For Alzheimers, som for de fleste andre hjernesykdommer, vil man se en vekst i alle aldersgrupper.

- Det vil bli utfordringer, særlig innenfor hjernesykdommer, som rammer flest eldre. Men jeg vil bort fra katastrofetenkningen rundt eldrebølgen, sier Melberg,

- Det vil kreve større økonomiske ressurser, men ikke så stor som den naive fremstillingen, hvor man bare ser på eldrebølgen, skulle tilsi, sier Melberg, som mener dette er innenfor det vi kan håndtere.

30 prosent økning i 2030
Sykehusutgiftene vil øke med 30 prosent innen 2030, ifølge Melbergs utregninger. Det mørkere scenarioet, hvor man ikke tar hensyn til sunn aldring, ville tilsi en økning på 40 prosent. Ser man enda lenger frem i tid, helt til 2100, vil kostnadene ha økt med 60 prosent – men ikke en dobling slik man kunne frykte ut fra et «eldrebølge-perspekiv» alene.

Melberg understreker at dette ikke omfatter pleie- og omsorgsutgifter.

Til tross for høyere utgifter i fremtiden, minner Melberg om at «det er bra at vi lever lenger».

- Dette er ikke en katastrofe, men tallene kan brukes til å si noe om hvor man bør investere for å imøtekomme en fremtidig utfordring. Dette bør man ta på alvor, og investere i alt fra forebygging til organisering og forskning, sier helseøkonomen.

Powered by Labrador CMS