Åpner for medisin til 40 prosent av hepatitt C-pasientene

Beslutningsforum for nye metoder avgjorde i dag om flere hepatitt-C-legemidler skal innføres, men offentliggjør ikke anbudsvinner før i februar.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/ GREV WEDELS PLASS (DAGENS MEDISIN): Beslutningsforum for nye metoder avgjorde i dag om grazoprevir/ elbasvir (Zepatier) for pasienter med kronisk hepatitt C infeksjon genotype 1, og sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) for genotype 3, skal innføres i det offentlige helsetilbudet for utvalgte indikasjoner.
Forumet kan ikke fortelle om valg av legemidler før 7. februar, da LIS-seminaret hvor LIS-anbefalingene og anbudsvinnerne på hepatitt-C offentliggjøres.


Vil behandle type-1 tidligere
Lederen av Beslutningsforum kunne imidlertid komme med en foreløpig avsløring til Dagens Medisin.
– Det har jo vært slik at vi behandler når pasientene får komplikasjoner. Vi synes at det er uheldig på en infeksjonssykdom. På det ene legemiddelet for type 1, er prisen nå såpass lav at vi har vedtatt at man kan starte behandling mye tidligere. Vi trenger ikke lenger å vente på komplikasjonene, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder for Beslutningsforum.
Ifølge Vorland skal alle pasientene som har hepatitt C genotype 1, nå få starte behandling før fibrose (forstadiene til skrumplever).
– Om lag 40 prosent av alle hepatitt C-pasientene har type 1, sier han.
– Men hvilken behandling som blir anbudsvinneren offentliggjøres ikke før 7. februar, opplyser Vorland og henviser til LIS-seminaret den 7. februar, hvor anbudsvinneren og behandlingsanbefalingene fra spesialistgruppen på hepatitt C blir lagt frem.
Genotype 1-alternativ
Grazoprevir/ elbasvir (Zepatier) er behandling for kronisk hepatitt C-infeksjon genotype 1, som ble debattert under dagens møte i Beslutningsforum.
Legemiddelverket skrev før jul at behandlingen kan inngå i LIS-anbud på lik linje med andre direktevirkende antivirale legemidler. Og det ble derfor besluttet innlemmet i årets anbud ved forrige møte i Beslutningsforum.
For øyeblikket er behandlingen med grazoprevir og elbasvir dyrere enn legemiddelet som er anbefalt av LIS, i inneværende avtale.
– Fikk ikke til anbud
Sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) er for behandling av kronisk hepatitt C-genotype 3, for pasienter, som ikke kan få interferonbehandling og er over 40 år, og dem med dekompensert cirrhose, ble også vurdert under dagens møte.
Sofosbuvir og velpatasvir ble vurdert at kunne delta i LIS-anbud, på lik linje med dagens behandlingsalternativ for dem som har genotype 3, sofosbuvir og daklatasvir (DCV).
Legemiddelverket skriver i sin metodevurdering at sofusbuvir og velpatasvir behandlingen kan være aktuell for ca 120 pasienter.
– På type 3 klarte vi ikke å få til et anbud, så her forblir indikasjonen slik som den er, opplyser Vorland.

Dagens Medisin har kontaktet Gilead for å få en kommentar fra legemiddelselskapet, men har foreløpig ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS