Her er de viktigste helseprioriteringene
Dette er regjeringens hovedprioriteringer innen helse og omsorg.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Forslaget til statsbudsjettet for 2019 ble lagt frem klokken 10.00 i formiddag. Her er det regjeringen løfter frem som hovedprioriteringer innen helse og omsorg, sammenlignet med saldert budsjett 2018:
Aktivitetsvekst sykehus: 1,35 milliarder kroner, basert på en vekst på 1,7 prosent.
Les hva Kjersti Toppe og Ingvil Kjerkol mener om budsjettet her Les også kommentarene fra legepresident Marit Hermansen: – Blir svært stramt for sykehusene nå
Helseplattformen: 575 millioner kroner.
Sykehusprosjekter investeringer: 495 millioner kroner. Det foreslås totalt 5,6 milliarder kroner i lån til sykehusinvesteringer. I 2019 planlegger helseforetakene å investere for mer enn 13 milliarder kroner i norske sykehus. Dette gjelder både nybygg, oppgradering av bygg og innkjøp av medisinskteknisk utstyr og IKT. Finansiering er sikret til nye sykehus i Narvik og Hammerfest, samt til universitetslokaler ved nye Stavanger universitetssjukehus.
Opptrappingsplanen for rus: 281 millioner kroner (ikke Helse- og omsorgsdepartementet budsjett). Beløpet innebærer en økning i kommunenes frie inntekter på 200 millioner kroner for å styrke kommunenes arbeid på rusfeltet. I tillegg foreslås det 11 millioner kroner til en pilot for avrusning i fengsel, 20 millioner kroner til flere tiltaksplasser i Nav, og 50 millioner kroner øremerket til utleieboligtilskudd.
Heldøgns omsorgsplasser – investeringstilskudd: 130,8 millioner kroner. Det foreslås det å legge til rette for ytterligere 1500 plasser og en samlet tilsagnsramme på 2,6 milliarder kroner. Det foreslås at 50 prosent av tilsagnsrammen i 2019 skal gå til ren netto tilvekst. Det resterende tilsagnsbeløpet skal gå til rehabilitering og utskifting av eksisterende plasser. I revidert nasjonalbudsjett for 2017 og 2018 ble tilsagnsrammen økt med henholdsvis 1.300 plasser og 700 plasser sammenliknet med tilsagnsrammene i vedtatte budsjetter for disse årene.
Forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene: 111,8 millioner kroner. Seks kommuner er med i forsøket med statlig finansiering av omsorgstjenesten. Regjeringen vil forlenge forsøket og foreslår 111,8 millioner til å videreføre dette. I tillegg vil seks nye kommuner inviteres til å delta i forsøket med oppstart i løpet av 2020.
Opptrappingsplan habilitering- og rehabilitering: 100 millioner kroner over Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett.
Etablering av Norsk Helsearkiv på Tynset: 84,7 millioner kroner
Videreføre og videreutvikle nasjonale e-helseløsninger: 77,4 millioner kroner
Kompletterende tiltak for ELTE-studenter: 66 millioner kroner
Modernisert folkeregister: 60 millioner kroner
450 flere dagaktivitetsplasser for hjemmeboende med demens: 50 millioner kroner. Regjeringen foreslår å opprette 450 nye dagaktivitetsplasser for hjemmeboende personer med demens. Samtidig økes tilskuddssatsen som kommunene får til å etablere nye plasser fra 30 prosent til 50 prosent. Det foreslås i alt 348 millioner kroner til å dekke videreføring av plasser og opprettelse av nye dagaktivitetsplasser i 2019. Fra 1. januar 2020 blir dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens en lovpålagt oppgave for kommunene.
Rekruttering av psykologer i kommunene: 50 millioner kroner. Dette er et tiltak i opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse. Samlet foreslås det å bevilge 205 millioner kroner til rekruttering av psykologer i kommunene. Økningen på 50 millioner kroner tilsvarer om lag 125 nye årsverk.
Eldrereformen «Leve hele livet»: 48 millioner kroner
Ny spesialistutdanning i allmennmedisin: 46 millioner kroner
Helseanalyseplattformen: 40 millioner kroner. Les egen sak her.
Rett til dekning av reise- og opphold for barn som pårørende: 25 millioner kroner
Rekruttering av fastleger: 25 millioner kroner
Opptrappingsplan mot vold og overgrep: 23 millioner kroner. Regjeringen styrker arbeidet mot vold og overgrep med 67 millioner kroner i 2019. Av disse skal 19 millioner kroner brukes til å etablere et landsdekkende tilbud for å hindre at personer som er dømt for seksuallovbrudd begår nye overgrep. Styrkingen er i tråd med Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017–2021).
Utvidet varselordning og tilsyn med IKT i helse- og omsorgstjenestene: 20 millioner kroner
Barnevaksinasjonsprogrammet: 18 millioner kroner
Styrking av kontrollkommisjonene: 12,3, millioner kroner
Folkehelseprogrammet: 10 millioner kroner. Det settes av 82 millioner kroner til Program for folkehelsearbeid i kommunene, som er en styrking på 10 millioner kroner. Programmet skal fremme lokalt rusforebyggende arbeid og bidra til å integrere psykisk helse som en likeverdig del av det lokale folkehelsearbeidet. Barn og unge er prioriterte målgrupper.
Styrking av tilbudet til pasienter med tannlegeskrekk: 10 millioner kroner
Persontilpasset medisin: 6 millioner kroner
Nasjonalt screeningprogram for tarmkreft: 6 millioner kroner
Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund: 5,6 millioner kroner
Individuell jobbstøtte: 5 millioner kroner. Som en del av regjeringens inkluderingsdugnad styrkes ordningen Individuell jobbstøtte med til sammen 55 millioner kroner. Av disse går 5 millioner kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. Individuell jobbstøtte ser rettet mot unge med psykiske helse- og/eller rusproblemer.
Langtidsstudie av overlevende etter 22. juli, til Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress (NKVTS): 4,5 millioner kroner
Etablering av Nasjonalt eldre-, pasient og brukerombud: 4 millioner kroner. Les Pasient- og bruker ombudet i Oslo og Akershus sin kritikk her.
Økt aldersgrense fore egenandelsfritak i BUP og PUT: 2,5 millioner kroner. Fritaksgrensen for egenandeler ved ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) foreslås hevet fra 18 år til 23 år, og fra 23 til 30 år for pasienter ved psykiatriske ungdomsteam (PUT).
Utvikling av et oppslagsverk i legemiddelbehandling av barn: 1,8 millioner kroner