Utsetter beslutning om sykehusprosess – bekymret for økonomien
Styret i Helse Stavanger fattet ingen beslutning om rekkefølgen i byggeprosessen på sitt møte denne uken. Styreleder Bjørn Erikstein er bekymret for den økonomiske bærekraften, også for byggingen som allerede er i gang.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Torsdag kveld holdt Helse Stavanger, som huser Stavanger universitetssjukehus (SUS), ekstraordinært styremøte. Planer for byggingen av nytt sykehus sto på agendaen. Nye SUS skal holde hus i bydelen Ullandhaug og byggetrinn én som pågår nå, skal etter planen fullføres slik at de første pasientene kan flytte inn på tampen av 2024.
Tillitsvalgte ved sykehuset har imidlertid sine bekymringer – både knyttet til at sykehuset kan bli delt på to lokasjoner frem til 2040 og at psykiatrien ikke er prioritert tidlig i flytteprosessen.
Godkjente ikke konseptrapport
Byggingen av Nye SUS er delt inn i to byggetrinn, hvor det andre byggetrinnet er foreslått delt opp i flere faser.
På møtet torsdag ble styret forelagt konseptrapporten for byggetrinn to - det vil si hva som skal bygges etter 2024 - med en anbefaling fra administrerende direktør Helle Schøyen om å godkjenne denne.
– Vi har bestemt at vi legger skisseprosjektrapporten til grunn for videre arbeid med byggetrinn to, sier styreleder Bjørn Erikstein til Dagens Medisin.
– Nå er alle funksjoner som trengs for å få et fullverdig sykehus plassert inn i byggetrinn to. Styret har bedt om at man kommer tilbake med en økonomisk langtidsplan og en oppdatert prognose for byggetrinn én og første del av byggetrinn to, og så får vi ta det derfra.
Styrelederen uttrykker bekymring for den økonomiske situasjonen, også for den pågående byggeprosessen – det såkalte byggetrinn én.
– Vi må ha råd til å bygge.
Stram økonomi
Erikstein, som selv satt som administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus fra 2011 til 2019, sier at grunnen til at konseptrapporten ikke ble godkjent er at det er behov for å utarbeide egne «delprosjektrapporter».
Delrapportene må inkludere økonomiske sider ved hver del av byggingen og vil kunne benyttes som grunnlag for å søke lån fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Ikke hugget i stein
Jobben med å utarbeide en økonomisk langtidsplan for helseforetaket er allerede i gang og denne skal etter planen legges frem for styret om i overkant av to uker.
I utgangspunktet hadde direktøren også anbefalt sitt styre å vedta en prioriteringsrekkefølge for de ulike delene av driften i byggetrinn to, som innebar at dagkirurgi ville flyttes først, før psykiatri og til slutt rehabilitering.
Styret har imidlertid ikke fattet noen beslutning om rekkefølgen, opplyser Erikstein.
– Hvorfor har dere ikke vedtatt en rekkefølge for byggingen?
– Det er vanskelig å vedta en rekkefølge når vi ikke har oversikt over den økonomiske bærekraften. En slik rekkefølge vil heller ikke være gitt. Vi kan ta psykiatrien først, hvis vi får midler til det. Dette må vi komme tilbake til i de enkelte delprosjektene.
– Tillitsvalgte har luftet sin bekymring for at psykiatrien kan komme til å måtte vente lenge. Hva tenker du om det?
– Dette har også blitt løftet av styremedlemmer i møter og styret er også bekymret for dette. Vi er også bekymret for fremdriften for hele prosjektet i en vanskelig økonomisk situasjon, som ikke har blitt bedre med prisveksten og leveransevanskene på grunn av situasjonen i Ukraina og Kina.