Plastikkirurger strenge på sykmeldingspraksis
Flertallet av dem som gjennomgår kosmetisk kirurgi, bruker ferie og avspasering - og blir rettmessig ikke sykmeldt.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Lisbeth Nilsen / Anne Grete Storvik
Dette går frem av en rundspørring Dagens Medisin har foretatt.
Selv om reglene fra NAV er klare på at kosmetisk kirurgi ikke gir rett til sykmelding, har det vært spekulert i at en del pasienter likevel får sykmelding, ut fra at inngrepet er medisinsk begrunnet. Uttalelser fra flere norske klinikker og NAV gir ikke holdepunkter for at legene bryter med reglene.
Omtrent ikke-eksisterende
Ved Colosseumklinikken i Oslo er spørsmålet om sykmelding omtrent ikke-eksisterende hos pasientene: - Jeg får spørsmål om sykmelding kanskje en gang hver annen eller tredje måned, og jeg er veldig klar på at kosmetisk kirurgi ikke gir rett til sykmelding. Pasientene har stor forståelse for dette, sier plastik-
kirurg Knut Skolleborg til Dagens Medisin.
Han understreker at dette også er lagt vekt på i informasjonsskrivet til pasienter som skal gjennomgå for eksempel brystforstørrelse.
- I hvilken grad tror du pasientene kan få sykmelding hos fastlegen sin?
- Det kan godt tenkes, litt avhengig av hvor lett den enkelte legen skriver ut sykmelding. Noen pasienter benytter seg kanskje av tredagersregelen, svarer Skolleborg.
Grensetilfeller
«Ved arbeidsuførhet i forbindelse med et kosmetisk inngrep ytes det sykepenger bare hvis inngrepet er medisinsk begrunnet», er ordlyden i det norske lovverket. Ifølge NAVs retningslinjer heter det at «Dersom det oppstår uforutsette komplikasjoner som medfører arbeidsuførhet, vil det imidlertid kunne ytes sykepenger».
- I hvilke tilfeller er det vanskelig å skille mellom kosmetisk og medisinsk kirurgi?
- Det kan være glidende overganger for noen tilfeller; der pasienten for eksemple skal få utført brystreduksjon, bukplastikk eller øyelokkoperasjon.
- Har du opplevd at NAV ikke har godtatt en sykmelding for slike inngrep?
- Jeg har fått brev fra NAV tre-fire ganger hvor de har bedt om redegjørelse for at inngrepet har vært medisinsk begrunnet, og mine begrunnelser har blitt godtatt, svarer Skolleborg.
Klar melding
Overlege Odd Petter Elvenes, spesialist i plastisk kirurgi ved Tromsø Private Sykehus, sier det i nær alle tilfellene tas ut avspasering, ferie og lignende i forbindelse med skjønnhetsoperasjoner.
- Vi gjør det helt klart for våre pasienter at slike operasjoner ikke gir grunn til sykmelding. Bare unntaksvis har noen fått sykmelding hos sin fastlege - og da gjerne i forbindelse med annen sykdom, for eksempel sykmelding for benbrudd, som lar seg kombinere med et kosmetisk inngrep som øyelokkoperasjon, sier Elvenes.
Uproblematisk
Problemet med pasienter som etterspør sykmelding, ser heller ikke ut til å være noe problem i Trøndelag.
- Jeg opplever nesten aldri dette som et problem, for eksempel ved brystforstørrelser, og jeg er forbauset over hvor greit pasientene opplever regelverket for sykmelding. Vi er veldig konsekvente på ikke å sykmelde for kosmetisk kirurgi, uttaler plastikkirurg Anne Elisabeth Isern ved Klinikk Stokkan i Trondheim.
- Tror du pasientene utnytter muligheten til å være syk i tre dager uten sykmelding?
- Nei, mange sier til oss at tar ut ferie eller at fraværet er klarert med arbeidsgiver.
Hun har én gang opplevd å få henvendelse fra NAV i et tilfelle hvor pasienten hadde krav på behandling i det offentlige, men valgte å gjøre det privat.
Nyter NAVs tillit
På spørsmål til NAV om i hvilken grad plastikkirurger blir bedt om å redegjøre for et kosmetisk kirurgisk inngrep som er medisinsk begrunnet, får vi til svar at NAV ikke kan kommentere hvor ofte de faktisk foretar slike undersøkelser.
Seksjonssjef Kristian Heyerdahl i NAV, Avdeling for arbeid og aktivitet, understreker at det er NAV som er tillagt avgjørelsesmyndighet i sykepengesaker, men at det er legens oppgave å være medisinsk sakkyndig.
- Legen skal blant annet vurdere om det foreligger sykdom som gir arbeidsuførhet - og gi råd til NAV. Dersom legen har uttrykt tvil, er det naturlig for NAV å innhente synspunkter fra NAVs egen rådgivende lege. Kommer sykmeldingen i forbindelse med særlige omstendigheter, som for eksempel permittering, oppsigelse, konkurs, livskriser, familieproblemer eller før en ferie, er det særlig grunn for NAV til å undersøke nærmere.
Ikke et spesielt problem
Det samme kan nok være naturlig å gjøre ved sykmeldinger fra plastiske kirurger.
- Autoriserte leger nyter både lovgivers og NAVs tillit. Det er selvsagt alvorlig hvis plastikkirurger gir uriktige opplysninger om sine pasienter til NAV. Vi har imidlertid ikke holdepunkter for at dette er noe spesielt problem for denne gruppen leger, sier Heyerdahl.
Dagens Medisin 04/10