SÅRBAR GRUPPE: – Vi har klart å redusere bruk av antibiotika til en sårbar gruppe, sier prisvinner Anlaug Vatne (t.h.) ved Stavanger universitetssjukehus. Her med Trine Helen Olsen og sønnen Caspian. Foto: Line Owren Foto:

Forbedringsprisen 2018 til Stavanger-overlege

Årets Forbedringspris fra pasientsikkerhetsprogrammet tildeles overlege Anlaug Vatne ved Stavanger universitetssjukehus for arbeidet med å redusere unødig bruk av antibiotika hos nyfødte.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helseminister Bent Høie delte ut Forbedringsprisen på Pasientsikkerhetskonferansen onsdag. Årets pris går til overlege Anlaug Vatne ved nyfødtintensiv avdeling på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Forbedringsprisen deles ut årlig av pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24-7 til enkeltpersoner eller team i helsevesenet som har utmerket seg innen kvalitetsforbedring, pasientsikkerhet og/eller arbeidsmiljø.

Stor reduksjon
Vatne i forbedringsarbeidet bidratt til å redusere overbehandling, og avdelingen har redusert bruken av antibiotika til nyfødte barn uten infeksjon med 70 prosent.

Mens 1,4 prosent av de nyfødte, født ved termin, tidligere fikk antibiotika unødvendig, er tallet nå redusert til 0,4 prosent.

Ifølge juryen vil mange nyfødtavdelinger være på den sikre siden, og gir antibiotika umiddelbart når de ser tegn til infeksjon – en kultur som bidrar til unødig antibiotikabruk.

Prisvinneren er stolt og beæret over tildelingen:

– Jeg er svært takknemlig for at vi har fått Forbedringsprisen. Vi har klart å redusere bruk av antibiotika til en sårbar gruppe. Dette vil kunne få store konsekvenser både for den enkelte pasient og i et samfunnsperspektiv med tanke på multiresistente bakterier, uttaler prisvinner Anlaug Vatne i en pressemelding.

Observasjonsskjema
Hun har innført et observasjonsskjema med timesobservasjoner av alle terminbarn som er innlagt på nyfødtintensiven med mistenkt infeksjon og har jobbet med simulering, internundervisning og kulturendring i avdelingen.

Ifølge SUS viste forbedringsprosjektet gode resultater allerede i 2016. Prosjektet har hatt sekundæreffekter ved at total bruk av antibiotika til terminbarn er redusert med 65 prosent og antall unødvendige labprøvetakninger på barsel er redusert.

– Nyfødtmedisin har ikke fått så mye oppmerksomhet nasjonalt, og det er store forskjeller mellom helseforetakene. Bekjempelse av overforbruk av antibiotika er et nasjonalt, politisk satsingsområde. Det er derfor spesielt gledelig å dele ut årets pris nettopp innenfor nyfødtmedisin og antibiotikabruk, sier Anne-Grete Skjellanger, jurymedlem og leder av pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24-7.

Det var 21 nominasjoner til årets pris.

Powered by Labrador CMS