PCI-sentralisering - Hvorfor går Norge motsatt vei?
Finland har like mange innbyggere som Norge. Her har man tilsammen 22 PCI-sentre hvorav 14 av disse er døgnåpne.
Et døgnåpent PCI-senter i Bodø vil langt over doble antall mennesker som kan få PCI som et akutt tilbud.
Ved store hjerteinfarkt (STEMI) vil pasienten uten rask behandling utvikle hjertesvikt, og hos noen hjertestans og død. Hjertesvikten vil prege pasienten resten av livet og medføre nedsatt livskvalitet. Det finnes to typer behandling for akutt hjerteinfarkt av denne typen, trombolyse og akutt PCI. Det har tidvis blitt framstilt som om at disse behandlingsformene er likeverdige. Det stemmer ikke. I en kvalitetsstudie av 100 pasienter ble følgende funnet: Nesten 1/3 av pasienter med STEMI kunne ikke få trombolyse. Enten fordi de hadde kontraindikasjoner til trombolyse eller det var gått for lang tid siden symptomdebut. De kunne dermed ikke behandles med trombolyse før de var transportert til et PCI-senter. Av de siste 2/3 som kunne få trombolyse var det igjen nesten 1/3 som ikke hadde effekt av denne. Dette viser at det har stor betydning for veldig mange av disse pasientene om man befinner seg nært et PCI-senter eller ikke. I tillegg er det ca ¼ av pasienter med mindre hjerteinfarkt (NSTEMI) som trenger akutt PCI.
Norge er et langstrakt land med spredt befolkning. Det er derfor naturlig å sammenligne oss med Sverige og Finland med tanke på organisering av et PCI tilbud når det gjelder geografi og demografi.
Annerledes i Sverige og Finland
Sverige har dobbelt så mange innbyggere som Norge. I Sverige har man valgt en desentralisert modell med til sammen 29 senter hvor PCI utføres. De aller fleste av disse er døgnåpne.
Finland har like mange innbyggere som Norge. Her har man tilsammen 22 PCI-sentre hvorav 14 av disse er døgnåpne.
I Norge har vi PCI-senter lokalisert til syv steder. Nord for Trondheim er det kun ett senter som er døgnåpent (Tromsø). Luftlinjeavstanden fra Trondheim til Tromsø er ca 790 km, eller litt lengre enn avstanden fra Oslo til Helsingfors.
Helgeland og Salten har lengst vei
Befolkningen på Helgeland og i Salten er, med unntak av de som bor i Øst-Finnmark, de i Norge som bor lengst unna et døgnåpent PCI-senter. I 2020 ble det derfor opprettet et PCI-senter i Bodø for å bøte på dette. Senteret er åpent kun på dagtid hverdager, dvs omlag 20 prosent av tiden. Det ligger 320 km sør for Tromsø og 468 km nord for Trondheim (begge luftlinje).
Universitetssykehuset i Nord-Norge har hele tiden jobbet aktivt mot at det skal være et PCI tilbud i Bodø og Helse-Nord truer med å legge det ned. Utenom åpningstiden, og hvis PCI-senteret i Bodø legges ned, må pasienter med hjerteinfarkt flys til Tromsø for å få nødvendig behandling. I mellomtiden tikker klokka i pasientens disfavør. Avstandsmessig kan det kan sammenlignes med at alle pasienter med hjerteinfarkt i Osloregionen måtte flys til Trondheim eller Bergen for å få nødvendig PCI-behandling.
Norlendinger flest bor i Nordland
Befolkningen i Nord-Norge er fordelt slik at de fleste bor i Nordland hvor PCI-senteret i Bodø er lokalisert midt i fylket. Her bor det 243 000 mennesker. I Troms bor det 169 000 mennesker, og i Finnmark bor det 75 000 mennesker (kilde snl.no). PCI-senteret i Tromsø er derfor et akuttilbud for relativt få mennesker i landsdelen. Et døgnåpent PCI-senter i Bodø vil langt over doble antall mennesker som kan få PCI som et akutt tilbud. Det er forståelig at noen helsetilbud må sentraliseres på grunn av omfanget det er å drifte tjenesten sammenlignet med pasientvolum, som for eksempel åpen hjertekirurgi og nevrokirurgi. Andre akutte behandlinger derimot, som PCI, der tidlig behandling har mye å si for prognosen til pasienten, bør i større grad desentraliseres. Det er fra vårt ståsted uforståelig at vi i Norge går baklengs inn i framtida og holder på en sentralisering av PCI tilbudet til befolkningen.
Døgnåpne PCI-sentre i Sverige:
Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg Sahlgrenska, Göteborg Östra, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Linköping, Lund, Malmö, Mellanstad, Skövde, Stockholm Danderyd/Huddinge/Solna/St Göran/Södersjukhuset, Storstad, Sunderbyn, Sundsvall, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro, Östersund (Kilde: Swedheart)
Døgnåpne PCI-sentre i Finland:
Esbo, Helsinki, Joensuu, Jyväskyla, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa, Vantaa. (Kilde: Finnish cardiac society)
Døgnåpne PCI-sentre i Norge:
Oslo, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø
Interessekonflikt: Begge kronikkforfatterne er ansatt ved Nordlandssykehuset i Bodø. Her uttaler de seg som enkeltstående fagpersoner, og ikke på vegne av sykehuset.