En helsedag uten pasienter
Det er smått utrolig at Dagens Medisin ikke hadde invitert en eneste representant for pasientene til å gi pasientperspektivet i et ellers rikholdig program.
Torsdag 21. november arrangerte Dagens Medisin «Helsedagen 2024». En fagdag med fokus på kvinnehelse og teknologi. På scenen var sykehusdirektører, forskere, legeforening, sykepleierforbundet, helseminister og helsepolitikere. Et flott program, hadde det ikke vært for at det manglet det viktigste - nemlig pasientene.
Det er smått utrolig at Dagens Medisin ikke hadde invitert en eneste representant for pasientene til å gi pasientperspektivet i et ellers rikholdig program. Unntaket er ti minutter med spesialrådgiver Elisabeth Swärd fra Norske Kvinners Sanitetsforening.
I panelsamtalen om prioritering i helsetjenestene snakket fire menn med titler som direktør, professor og nestleder i fagforening. De som skal motta tjenestene som det prioriteres om var fraværende i samtalen. Jeg vil tro pasientenes perspektiv kunne gitt en større dybde i samtalen.
Ikke bare opptatt av varme hender
Deretter var det parallellsesjoner om helseteknologi og kunstig intelligens og kvinnehelse og fremtidige perspektiver.
Som pasientorganisasjon er vi i Norges Parkinsonforbund virkelig engstelig for at det framover vil mangle enda flere nevrologer og sykepleiere. Parkinsons sykdom er den raskest voksende hjernesykdommen. Det er en kronisk og alvorlig sykdom. Vi håper KI kan bidra til å dempe noe av behovet for oppfølging, slik at de med smerter og alvorlige symptomer fortsatt kan få hjelp av nevrologen. Det blir ofte antatt at pasientorganisasjoner er mer opptatt av «varme hender» enn «kald teknologi». Det er ikke riktig. Og jeg tror pasientorganisasjoner kunne gitt spennende perspektiver til temaet helseteknologi.
I den helsepolitiske debatten var det oppspill fra legeforeningen, sykepleierforbundet og en leder for helseteknologi. Her burde helt klart en pasientorganisasjon vært representert. Vi kunne gitt våre innspill til prioriteringer. Jeg tror ganske sikkert det ville gitt større dybde og innsikt. Tross alt er det pasientene som lider om prioriteringene ikke også har et pasientperspektiv.
Det er forunderlig at programmet for en fagdag om helse mangler det viktigste: pasientene. Dagens Medisin, dere kan bedre.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Tilsvar fra Martin Gray, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin:
Takk for engasjert tilbakemelding på Helsedagen. Vi setter pris på alle tilbakemeldingene vi får – de hjelper oss å bli bedre.
Helsedagen er en anledning til å bringe journalistikken vår ut til et fysisk publikum, og gå i dybden på noen av de sentrale temaene vi har skrevet om det siste året. Vi ønsker at Helsedagen skal være en arena der folk som jobber i - og med - Helsetjenesten har en mulighet til å være observatør, treffe kolleger og kontakter, og få inspirasjon og faglig påfyll.
Vi ønsker å putte mest mulig inn i programmet, og i år utvidet vi dagen med to parallellsesjoner, både for å kunne dekke to temaer mer i dybden, men også for å kunne ha et bredest mulig program. I år hadde vi 28 personer på scenen som hver for seg bidro med innsikt og kunnskap om ulike deler av helsetjenesten. Det er flere enn vi noen gang har hatt, men samtidig er vi veldig langt unna å kunne speile hele helsetjenesten.
Vi mener de som stilte opp på Helsedagen 2024 bidro til å gi innsikt i de temaene vi hadde valgt ut i år.
Så vil vi på en fagdag som Helsedagen ikke nå alle. I alle andre DM Arena-møter har vi med pasientperspektivet. På Helsedagen 2023 hadde vi flere pasientorganisasjoner på scenen, og i planleggingen av Helsedagen 2025 tar vi med innspillet i det videre arbeidet.