![IKKE FØRSTE GANG: Det er ikke første gang byrådet i Oslo kommune foreslår å tidsbegrense driftsavtaler. Forslaget ble også fremmet i 2013. Oslo kommune gjorde rett den gangen ved å si nei til forslaget, skriver innleggsforfatterne. Foto: Annika Byrde / NTB](https://image.dagensmedisin.no/637108.webp?imageId=637108&width=960&height=548&format=jpg)
Oslo kommunes forslag til driftsavtaler bør skrinlegges umiddelbart
Forslaget fra Oslo kommune bryter med de nasjonale føringene for driftsavtaler med helsepersonell.
![Jens Fredrik Aas](https://image.dagensmedisin.no/673561.webp?imageId=673561&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=85.90&width=960&height=548&format=jpg)
Byrådsavdelingen for helse i Oslo kommune har utarbeidet forslag til revisjon av Regelverket for forvaltning av driftsavtaler for fysioterapeuter og manuellterapeuter (“Regelverket”). Intensjonen er at nye driftsavtaler som opprettes skal være tidsbegrensede. Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), Norsk Manuellterapeutforening (NMF) og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) mener at forslaget bør skrinlegges umiddelbart.
Byrådsavdeling for helse i Oslo kommune som legger frem forslaget mener tidsbegrensede driftsavtaler i seks år, vil «gi bedre konkurranseforhold og bedre kvalitet på tjenesten, til det beste for pasientene». Det mener ikke fysioterapiorganisasjonene. En tidsbegrensning vil føre til at driftsavtalene blir mindre attraktive å søke på. Alle andre kommuner i landet har forutsigbare avtaler og det er grunn til å tro at forslaget vil gi en «kompetanseflukt» av fysio- og manuellterapeuter ut av hovedstaden. Det økonomiske grunnlaget for privatpraktiserende fysioterapeuter og manuellterapeuter hviler på tre pilarer: kommunalt driftstilskudd, trygderefusjoner og egenandeler fra pasientene. Å innføre tidsbegrensede avtaler vil skape et ustabilt system hvor terapeutene må konkurrere om avtaler med jevne mellomrom, heller enn å fokusere på å utvikle god standard og kompetanse i et stabilt behandlingstilbud.
![Kjetil Berthelsen](https://image.dagensmedisin.no/673562.webp?imageId=673562&x=0.00&y=6.84&cropw=100.00&croph=64.24&width=960&height=826&format=jpg)
Forslaget bryter også med de nasjonale føringer for driftsavtaler med helsepersonell. Lovens forarbeider er tydelige: En avtaleterapeut, lege eller psykolog skal ha trygghet for å kunne drive, med mindre kvaliteten eller pasientsikkerheten tilsier noe annet. Dette har vært en bærebjelke i avtalesystemet i over 40 år, og det finnes ingen faglige eller økonomiske argumenter for å endre dette nå. Hele og faste stillinger og avtaler må være normen i norsk arbeidsliv, også for fysioterapeuter og manuellterapeuter. Det økonomiske systemet som gjelder for den avtalebaserte tjenesten, er basert på dette. En terapeut med driftsavtale må gjøre omfattende investeringer i utstyr, lokaler, elektroniske systemer og annet som trengs for å drive en praksis. Dette medfører betydelige kostnader. Flere vil vegre seg for å ta denne type investeringer hvis driftsavtalene tidsbegrenses.
Det er ikke første gang byrådet i Oslo kommune foreslår å tidsbegrense driftsavtaler. Forslaget ble også fremmet i 2013. Oslo kommune gjorde rett den gangen ved å si nei til forslaget. Konsekvensene av forslaget er klare: Svekket pasienttilbud, mindre investeringer i kvalitet, økt byråkrati og en uforutsigbar arbeidshverdag for avtaleterapeutene.
NFF, NMF og PFF sier derfor nei til innføring av tidsbegrensende driftsavtaler, slik at pasientene i Oslo kommune fortsatt kan ha en stabil tjeneste av høy kvalitet.
Dette innlegget ble skrevet før det fredag ble kjent at byrådsavdeling for helse vil løfte saken til bystyret og foreløpig utsetter eventuelle endringer som først var skissert å tre i kraft fra 1.mai 2025
![Trond Dalaker](https://image.dagensmedisin.no/673560.webp?imageId=673560&x=0.00&y=37.09&cropw=100.00&croph=36.56&width=960&height=778&format=jpg)
Ingen oppgitte interessekonflikter