Ny studie: Hver sigarett forkorter livet med 20 minutter
En 20-pakning med røyk forkorter i gjennomsnitt livet med 7 timer, ifølge forskere ved University College London (UCL).
En studie, gjennomført på oppdrag fra det britiske helsedepartementet, viser at én enkelt sigarett forkorter menns levetid med i gjennomsnitt 17 minutter, mens kvinners levetid forkortes med 22 minutter.
Hver eneste 20-pakning med røyk forkorter dermed i gjennomsnitt livet med 7 timer, og den positive effekten av å stumpe røyken er derfor stor.
Undervurderer faren
En som røyker ti sigaretter om dagen, kan forlenge livet med 50 dager bare i løpet av det første året som røykfri, anslår forskerne.
– Mennesker vet generelt sett at røyking er skadelig, men har en tendens til å undervurdere hvor skadelig det er, sier forskeren Sarah Jackson til The Guardian.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at røyking hvert eneste år forårsaker over 8 millioner dødsfall i verden, blant dem 1,3 millioner ofre for passiv røyking.
Enorme kostnader
Røyking forkorter ikke bare livet, men påvirker også helsen de siste årene man lever, påpeker de britiske forskerne.
– Det betyr at en 60-åring som røyker, vil ha helse som en 70-åring som ikke røyker, sier Jackson.
Kostnadene for å behandle helseskader som følge av røyking, er enorme. Alt for ti år siden ble det anslått at røykere kostet helsevesenet nærmere 17.000 milliarder kroner årlig i verden.
Ettersom det røykes mer i fattige enn rike land, er det også i disse landene de økonomiske følgene er størst.
Dødens rulletrapp
For å minske risikoen for helseplager og leve lenger må røyken stumpes for godt. Det fins ingen trygg måte å røyke på, understreker forskerne.
Risikoen for hjerte- og karsykdommer reduseres bare med 50 prosent hos dem som kun røyker én sigarett om dagen, sammenlignet med dem som røyker en hel 20-pakning, viser studien.
– Det er fordelaktig å slutte uansett hvor gammel man er, men jo raskere røykere kommer seg ut av denne dødens rulletrapp, jo lengre og sunnere kan de forvente at livet blir, slår de britiske forskerne fast.