KRISE: Opioid-epidemien, som har sine røtter fra 80- og 90-tallet, har lenge vært en pågående krise i USA.

Ny behandlingsmetode skal få bukt med opioid-epidemien i USA

I et forsøk på å håndtere opioid-epidemien i USA skal pasienter nå få kunne ta med seg legemiddelet metadon hjem for selvbehandling.

Publisert

Fra og med oktober skal flere av landets 2100 metadonklinikker tilby pasienter muligheten til å ta med seg metadon hjem, en regelendring som ventes å ha stor effekt.

Før har pasienter måttet stå i lange køer i spesialklinikkene for å få sine doser, mye ut av frykt for at pasienter enten ville ta en overdose på metadonet eller selge det videre. Men under koronapandemien ble reglene lettet på for å hindre spredning av viruset. Da forskning viste at den nye praksisen var trygg, valgte regjeringen å gjøre regelendringene permanente.

– Jeg hadde aldri kunnet gå tilbake til skolen, fått en doktorgrad, forsket eller undervist om jeg måtte gå til en klinikk hver dag, sier 52 år gamle David Frank, som lenge slet med en opioidavhengighet, men i dag er sosiolog ved universitetet i New York (NYU).

Opioid-epidemien, som har sine røtter fra 80- og 90-tallet, har lenge vært en pågående krise i USA. I 2021 var rundt 75 prosent av de over 100.000 overdoserelaterte dødsfallene i landet knyttet til opioider. I dag mottar rundt en halv million mennesker metadonbehandling mot en opioidavhengighet.

Metadon, som også er en opioid, kan være farlig i store doser. Men om det blir tatt på riktig måte kan det være med på å stanse et rusbehov, uten at pasienten blir ruset.

Powered by Labrador CMS