
Nurx-grunnlegger Edvard Engesæth i podcaststudioet.
Foto: Remi RekstenNorske gründere hjelper amerikanske kvinner i «prevensjonsørkener»
Nurx' prevensjonssalg har økt etter Roe v. Wade-opphevelsen. Nå peker en amerikansk høyesterettsdommer imidlertid på retten til prevensjon som noe den øverste fØderale domstolen bør se på.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
I denne ukas episode av podcasten «Helsegründerne» forteller Edvard Engesæth om hvordan det var å gå fra å være turnuslege i Orkanger til å flytte til USA for å starte nytt selskap.
Engesæth, som er lege, og medgründer Hans Gangeskar, som er jurist og dataingeniør, lanserte helse-appen Nurx i USA i 2016. Målet var å gjøre det enklere for amerikanske kvinner å få tilgang til helsetjenester, spesielt kvinnehelsetjenester til en del av befolkningen som ikke har den tilgangen i dag.
Nå selger Nurx prevensjon over Internett til hundretusenvis av pasienter.
- Les mer: Oppsving med bismark
Episoden ble spilt inn før Roe v. Wade ble opphevet av amerikansk høyesterett i juni i år.
– Det føles som om vi går tilbake i tid, sier Edvard Engesæth i episoden.
Ganske umiddelbart etter avgjørelsen, ble abort ulovlig i en rekke delstater i USA. Nå er aborter mer eller mindre ulovlig i 10 delstater.
Fremover vil flere stater føye seg inn i rekken. Ifølge New York Times ligger det an til at opp mot 27 delstater vil forby de fleste former for abort. Det betyr, ifølge avisa, at 24 millioner kvinner vil bo mer enn 322 kilometer (200 miles) fra en abortklinikk.
Her kan du høre hele episoden:
- Podcasten «Helsegründerne» vil komme med nye episoder hver fredag utover sensommeren. Du kan også høre episoden på Spotify. Her kan du høre første, andre, tredje og fjerde episode i serien.
Ørkenlandskap
– Grunnen til at vi i det hele tatt startet Nurx, er at er jo at dette er et problem i USA, sier han.
Han viser til at 19,5 millioner kvinner i USA, bor i områder som på engelsk blir definert som «contraceptive deserts». Altså prevensjonsmiddelørkener. Det betyr at det ikke er adekvat tilgang på statlige kvinnehelsetjenester i de områdene, forklarer Engesæth.
– Det som ofte skjer, er at det er de som er vanskeligstilte som er mest utsatt. De som ikke har råd til for eksempel å reise for å ta abort, sier han i podcasten.
Nurx har ikke planer om å tilby aborttjenester, men selger som nevnt både prevensjon og angrepiller.
– Vi kommer derfor ikke til å ha noen problemer (med lovgivningen red.anm.), men det gjør tjenesten vi tilbyr desto viktigere, sier han.
Tidobling av angrepiller
I vinter slo Nurx seg sammen med Thirty Madison, og hadde etter sammenslåingen 750.000 pasienter. Mens Nurx har konsentrert seg om prevensjonsmidler, og hjemmetesting for kjønnssykdommer, har Thirty Madison fokusert på medisiner mot hårtap, allergier og halsbrann.
Etter Roe v. Wade ble opphevet av den amerikanske høyesterett i juni, har Nurx solgt 10 ganger så mange doser av angrepille, sammenlignet med måneden før avgjørelsen kom. Det fortalte strategisjef Julia Bernstein til Time i slutten av juli.
I en undersøkelse gjennomført av magasinet i midten av juli, svarer 21 prosent av amerikanske kvinner at de har byttet sin hovedmetode for prevensjon den siste måneden.
Sikter mot prevensjons-dom
Den konservative høyesterettsdommeren Clarence Thomas har etter Roe v. Wade ble opphevet, uttalt at han mener domstolen må gå gjennom tre andre dommer: Griswold v. Connecticut, som sørger for retten til å bruke prevensjonsmidler, Lawrence v. Texas, som gir retten til likekjønnent seksuell aktivitet og Oberrgefell v. Hodges, som gir likekjønnende retten til å gifte seg.
Ifølge The New York Times, mener Thomas at domstolen har en plikt til å «correct the error», altså å korrigere feilen, som han mener de tre høyesterettsdommene gir presedens for.
I podcasten forteller Engesæth at selskapet har fått mange henvendelser fra kvinner som frykter at strengere abortlover vil få konsekvenser for det tilbudet Nurx leverer.
– Mange tenker at abort er steg én, og at p-piller kan bli det neste som blir ulovlig.
Professor: Kan falle
The New York Times skriver at stater, som Missouri, allerede prøver å begrense tilgangen til prevensjonsmidler, ved å fjerne offentlig finansiering av spiral og angrepille.
Avisa har intervjuet Lawrence O. Gostin, professor i offentlig helselovgivning ved George Town University Law School, som sier at det er enkelt å avvise høyesterettsdommer Thomas som en ensom ulv, men at det vil være stor feil.
– Nå som høyesterett har ødelagt fundamentet som Roe var bygd på, kan de andre rettighetene fort falle etter, sier han til The New York Times.
Podcasten Helsegründerne er laget i samarbeid med oppstartselskapet Medlytic. Programleder er Ida Susanna Fattah, daglig leder i Medlytic. Ansvarlig redaktør for innholdet er Siri Gulliksen Tømmerbakke i Dagens Medisin.