Verneombudet har selv sagt opp - irriterer seg over at ledelsen snakker om harmonisering
Stig Struksnes har jobbet på thoraxkirurgisk avdeling i 18 år og forteller at han egentlig ikke vil slutte.
14 av 25 sykepleiere ved thoraxkirurgisk avdelingen ved OUS har sagt opp. De forklarer oppsigelsene med turnusendringer og manglende dialog fra ledelsen. Ytterligere fem sykepleiere har varslet sin avgang.
Stig Struksnes er verneombud for thoraxkirurgisk avdeling og er selv blant dem som har sagt opp. Han går inn i psykiatrien, til tross for at han egentlig ikke ønsker å skifte jobb.
– Folk blir lei av bli behandlet som fabrikkarbeidere som skal håndtere stykkgods og ikke mennesker, sier Struksnes.
Han reagerer på at ledelsen ikke oppgir økonomi og ønske om å spare penger som årsak til endringene, men ifølge Struksnes snakker om harmonisering med praksis ved andre avdelinger.
– Harmonisering er et BI-ord. Så klart, du kan ikke være mot harmoni. Men poenget er at tiltakene deres er meningsløse. De tiltakene bare ødelegger driften her, sier Struksnes.
– Har ikke noe med budsjettet å gjøre
Dagens Medisin har forelagt påstandene fra Struksnes for ledelsen ved Oslo universitetssykehus, via kommunikasjonsavdelingen.
Oppdatert 17. februar klokken 16:20: Klinikkleder ved hjerte-, lunge- og karklinikken Bjørn Bendz har fredag ettermiddag stilt til intervju med Dagens Medisin om saken.
Folk blir lei av bli behandlet som fabrikkarbeidere som skal håndtere stykkgods og ikke mennesker
Stig Struksnes
Bendz, uttalte tidligere torsdag til Dagens Medisin at endringen ikke har noe med budsjettet for 2023 å gjøre.
- OUS arbeider med å lage ett hjerte- og lungekirurgisk senter hvor kompetansen skal samles. Dette skal etter planen iverksettes i løpet av 2025. Dette gjør vi fordi antall åpne hjerteoperasjoner er færre enn tidligere, men inngrepene i seg selv er mer komplekse og de utføres hos pasienter med flere andre sykdommer enn bare hjertesykdom, sa han.
Mener de har dekket over et problem
Struksnes forteller at kollegene er triste og lei seg, og at ingen av dem egentlig ønsker å slutte. Likevel har flertallet valgt å si opp.
– På et tidspunkt må noen si at dette finner jeg meg ikke i. Vi sykepleiere stiller opp og er samvittighetsfulle og tar ekstravakter, men samtidig, når vi gjør det, dekker vi over problemet, sier Struksnes.
Sturksnes har selv jobbet på avdelingen i 18 år og har kolleger som har jobbet der enda lenger.
Han forteller at mange har prioritert å trå til slik at det ikke ble nødvendig å stryke operasjoner, det vil si å utsette operasjon for pasienter som ligger klare til å bli operert.
– Vi har hatt en stolthet her knyttet til at vi ikke skal stryke pasienten, og med den modellen har vi klart det. Vi bruker aldri ekstravakter. De gangene det topper seg og det er mye som skjer, stiller vi opp og får maskineriet til å gå rundt. Så er det roligere dager og vi kan hente oss inn igjen. Dette er god drift økonomisk, sier Struksnes.