Norsk honning dreper gule stafylokokker
Sterilisert norsk skogshonning er i stand til å drepe gule stafylokokker som har blitt motstandsdyktig overfor antibiotika.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
Dette viser en studie som er utført ved Ullevål universitetssykehus.
– Effekten av norsk skogshonning har blitt testet på flere bakterier som er motstandsdyktige overfor de vanligste gruppene av antibiotika, blant annet gule stafylokokker. Denne typen honning har en bakteriedrepende effekt. Så langt viser resultatene at sterilisert honning kan bli et nyttig middel i behandlingen av kroniske sår, sier forsker og lege Patricia Merckoll, ifølge Ullevål universitetssykehus.
Reduserer arr
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet "Scandinavian Journal of Infectious Diseases".
Honningen tar også bort vond lukt, reduserer smerte og hevelse, mobiliserer immunforsvaret i såret og reduserer arrdannelse.
Ikke på butikken
Men denne honningen får man ikke kjøpt i dagligvarebutikk.
– Norsk honning som blir solgt som mat, kan inneholde sporer av bakterier og er ikke tilstrekkelig filtrert eller sterilisert til å brukes på sår, sier Merckoll.
Norsk og australsk honning
Studien viser også at både den norske skogshonningen og en australsk honning drepte bakteriene.
Honningtypene greide også å trenge gjennom bakteriekulturer som var vokst sammen til en masse beskyttet av slim, såkalt biofilm.