Omgjør foreslått kutt i behandlingsreiser

Regjeringen snur i forslaget til Statsbudsjettet, hvor det var kuttet i bevilgningen til ordningen med behandlingsreiser til utlandet.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nå videreføres bevilgningen fra i år, og regjeringen har funnet 25 millioner for å opprettholde den opprinnelige ordningen med behandlingsreiser til utlandet.
Skapte reaksjoner
Enkeltpersoner og pasientorganisasjoner har reagert på det foreslåtte kuttet på 25 millioner kroner i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2013.
Ordningen er aller mest aktuell for personer med revmatiske lidelser.
Har lyttet til pasientene
Are Helseth (A) i Stortingets helse- og omsorgskomité sier til Dagens Medisin at de rødgrønne partiene har lyttet til pasientene og til pasientorganisasjonene.
– Vi har hatt høringer på Stortinget og har snakket med pasientorganisasjoner og enkeltpasienter. Det har kommet frem så gode argumenter at vi valgte å gjøre en jobb for å kunne opprettholde samme nivå som var innvilget til behandlingsreiser inneværende år, sier Helseth til Dagens Medisin.
I samråd med helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, er det nå bevilget 25 millioner kroner for å kunne videreføre ordningen med samme beløp som i år.  
Skal opp i Prioriteringsrådet
– Hvorfor ble det foreslått et kutt i forslaget til Statsbudsjettet?

– Hvis vi ser utviklingen over tid, startet ordningen da summen av behandlingstilbudet var dårligere. Etter at de nye biologiske legemidlene kom, ble mange mye bedre. Pasientorganisasjonene og enkeltpasienter har lagt stor vekt på at de nye medikamentene er et godt tilbud for noen, men ikke for alle. Dette har vært utslagsgivende, svarer Helseth.
Han legger til at et annet argument for å videreføre bevilgningen var at temaet behandlingsreiser i utlandet skal behandles i Nasjonalt råd for prioritering på nyåret. Rådet besluttet på et møte juni å ta saken opp til behandling i møtet 11. februar neste år.
– Vi ser at det ikke er riktig å gjøre med bevilgningen før prosessen i Rådet har gått, sier Helseth.
Seiersdans fremfor protest
Onsdag 7. november hadde Norsk revmatikerforbund invitert til markering foran Stortinget, i protest mot budsjettkuttet. Nå ble det ifølge generalsekretær Tone Granaas i stedet takketaler og seiersdans.
– Vi er veldig glade. Dette viser at det er mulig å gjøre ukloke beslutninger om til kloke beslutninger, ved hjelp av en sterk pasientorganisasjon og dokumenterte fakta i bunn. Det er interessant å se at når brukernes stemmer blir så sterke og høye, så gir det resultater, sier Tone Granaas til Dagens Medisin.
– Betyr dette at beslutningen om kutt ble fattet på et for dårlig kunnskapsgrunnlag?
– Ja, jeg tror regjeringen innser at beslutningen ikke bygde på nok dokumentasjon og fakta, samt at saken heller ikke har vært oppe i Rådet ennå, svarer Granaas.
Ifølge Norsk revmatikerforbund vil de 25 millionene nå gi mulighet for at 38 barn og unge og 370 voksne med revmatisk sykdom får dekket behandlingsreise i utlandet. Totalt er det nå bevilget 112 millioner.

Powered by Labrador CMS