Den svenske regjeringen kaller inn krisegruppe etter mpox-tilfelle
Den svenske regjeringen kaller inn Gruppen för strategisk samordning (GSS) etter tilfellet av mpox i Sverige, melder Svenska Dagbladet.
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte tidligere i uka at det pågående mpox-utbruddet er en internasjonal folkehelsekrise.
Det pågående utbruddet startet i Kongo i slutten av juli og spredte seg siden til naboland som Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda.
Torsdag ble et tilfelle påvist i Sverige. Varianten som nå spres, er trolig enda mer smittsom enn en tidligere variant som spredte seg i 2022, også til Sverige.
Den nye varianten kan lettere spres ved nærkontakt og ikke som forrige variant, som primært smittet ved seksuell kontakt.
Det europeiske smittevernbyrået hever mpox-risikoen
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) hever fredag risikonivået for mpox og ber land om å følge nøye med på turister som kommer fra rammede områder.
Byråets vurdering av risiko heves fra «lav» til «moderat» for den brede befolkningen og for folk som reiser til områder med smitte.
– På grunn av de tette båndene mellom Europa og Afrika må vi være beredte på flere importerte tilfeller, sier ECDC-sjef Pamela Rendi Wagner.
ECDC mener imidlertid at sannsynligheten for vedvarende smitte i Europa er lav, og viser til at importerte smittetilfeller identifiseres tidlig og at tiltak iverksettes raskt.
Det er også oppdaget mpox-smitte i Pakistan.
Advarer om vaksine-mangel
Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC) advarer om at det ikke er i nærheten av nok mpox-vaksiner i Afrika.
– Det er en kritisk mangel på testing, behandling og vaksiner over hele kontinentet. Disse manglene er et hinder for å klare å kontrollere utbruddet, sier Bonwyn Nichol i IFRC.
Ifølge det Afrikanske senteret for smittevern (Africa CDC) har det så langt i 2024 blitt påvist minst 17.541 smittetilfeller i 12 ulike land i Afrika. Samtidig har minst 517 personer dødd som følge av viruset.
Utbruddet har hovedsakelig rammet Kongo, og Africa CDC opplyser at 96 prosent av smittetilfellene og 97 prosent av dødsfallene er registrert i det sentralafrikanske landet.
Den danske vaksineprodusenten Bavarian Nordic opplyste torsdag at de vil produsere 10 millioner doser vaksiner mot den nye mpox-varianten innen 2025.
Fredag sa selskapet at de har søkt om godkjenning til bruk av vaksinen for barn mellom 12 og 17 år.