Mest småkar-infarkt om natten
Hjerneinfarkt forårsaket av småkarsykdom sentralt i hjernen er hyppigere om natten enn om dagen, mens de to andre infarkttypene opptrer mest på dagtid.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
De fleste såkalte lakunære hjerneinfarktene opptrer mellom midnatt og klokken seks om morgenen.
Det viser nye resultater som fem nevrologer ved Haukeland universitetssykehus nettopp har fått forhåndspublisert i nettutgaven av Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases. Studien inngår i The Bergen Stroke Study.
– At de lakunære slagtilfellene opptrer hyppigst om natten, kan ha sammenheng med at blodtrykket varierer gjennom døgnet, sier førsteforfatter, nevrolog og Ph.d. Halvor Næss ved sykehusets nevrologiske avdeling til Dagens Medisin.
Tre typer hjerneinfarkt
Det er tre typer hjerneinfarkt, kategorisert etter årsaken til at det aktuelle området i hjernen får stopp i blodforsyningen:
- åreforkalkning
- blodpropper (embolier) som løsner fra hjertet
- de lakunære infarktene
De lakunære infarktene er mindre enn 1,5 centimeter og skyldes forandringer i små blodårer sentralt i hjernen. De gir halvsidig lammelse, men pasientene kommer seg ofte raskere og har en bedre prognose enn ved de to andre kategoriene. De to andre typene opptrer hyppigst på dagtid, spesielt om formiddagen.
Næss forteller at 15–20 prosent av alle slag er lakunære, omtrent samme andel skyldes åreforkalkning, mens cirka 30 prosent av slagene er kardiale. Dette betyr at man ikke vet hva som er årsaken til 30–40 prosent av tilfellene.
Kan ha sammenheng med blodtrykket
Næss forteller at blodtrykket vanligvis er lavere om natten enn på dagtid.
– Kan opphopingen av lakunære infarkt om natten skyldes at disse personene får et spesielt lavt blodtrykk på denne tiden av døgnet?
– Det er mulig, men det vet vi ikke. Det kan ha sammenheng med blodtrykksvariasjoner som følge av svikt i den kontrollen som fører til at blodtrykket går opp eller ned, svarer Næss.
For å finne ut hvorfor pasienter lettere får laukunære infarkt om natten, må man ifølge forskeren fremfor alt vite mer om mekanismene som ligger bak de ulike slagtypene og hva som er årsaken til slagene.
– Til det kreves mer forskning, understreker nevrologen.
Blodtrykket øker når man står opp
Andre studier viser at det er flest hjerneinfarkt på dagtid.
– Hva kan det skyldes?
– Det vet vi ikke sikkert, men det kan ha sammenheng med det lavere blodtrykket de fleste får om natten. Når pasienten står opp om morgenen, stiger blodtrykket og kan resultere i et hjerneslag. En annen hypotese kan være at det har sammenheng med at blodet har økt tendens til å levre seg på formiddagen på grunn av endringer i enkelte koagulasjonsfaktorer, svarer Næss.
Les også: Albumin bedrer prognosen etter slag