Tar tak i kroniske smerter

Norge er i Europa-toppen for kroniske smerter. Vonde fakta skal frem i lyset når temaet diskuteres på et folkemøte i Oslo i neste uke.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I mai kom nyheten om at nordmenn har mest vondt av alle i Europa. 30 prosent av voksne mennesker her i landet har kroniske smerter, og slik plasserte Norge seg i den europeiske smertetoppen. Mens én av fem på kontinentet lider av kroniske smerter, lider én av tre av kroniske smerte i Norge.
Invirerer til smertemøte
Kroniske og ubehandlede smerter settes imidlertid på dagsordenen onsdag 26. november.
Både fagfolk og pasienter møtes til folkemøtet som legemiddelselskapet Pfizer inviterer til på Hotel Radisson Blu Scandinavia. Der skal både innledere og andre møtedeltakere snakke om smerte vi ellers tier om, smerte som ikke synes – og smerter som ikke behandles.
Et stort helseproblem
Til tross for at over en million nordmenn opplever kronisk smerte, håndteres fenomenet slik at kronikere opplever smerten som skammelig – og usynlig – for andre.
Under møtet skal Harald Breivik, professor emeritus ved avdelingen for smertebehandling ved Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet, innlede til debatt. Han fastslår at kroniske smerter er et stort helseproblem for den enkelte – og for samfunnet. Seksjonsoverlege Per Egil Haavik ved Smerteklinikken på Stavanger Universitetssykehus innleder under temaet: Når smerte blir sykdom.
Smertefulle liv
Forfatter Mette Grøholt har overlevd kreften og er invitert til møtet for å fortelle om hvordan det er å leve med langvarige smerter.
Pasienter med kroniske smerter sliter ofte med sosiale og økonomiske problemer som en følge av situasjonen de er i. 25 prosent av de kroniske smertepasientene oppgir at de har mistet jobben på grunn av smertene. Hele 50 prosent av alle uførevedtak skyldes kronisk smerte– noe som gjør dette til den viktigste enkeltårsaken til at personer blir uføretrygdet. Pasientene oppgir også at smerten fører til nedsatt psykisk helse, angst, depresjon og søvnplager – i tillegg til belastningen som påføres familie og venner.
Vonde ventetider
Kronisk smerte er individuelt og det finnes ingen entydige grunner for at Norge er på smertetoppen i Europa, men det er fastslått Norge er langt bak gjennomsnittet i Europa når det gjelder både tid til endelig diagnose og tid til adekvat behandling.
• Tid til endelig diagnose i Norge er 3,2 år – mens i Europa er gjennomsnittet 2,2 år. Vi må altså vente ett år lenger enn gjennomsnitts Europeeren.
• I Norge tar det 3,8 år før en pasient med kronisk smerte får tilfredsstillende behandling, det er nesten to år lenger enn snittet i Europa, der bruker de 1,9 år på å gi riktig smertebehandling.
Dette betyr at en smertepasient i Norge bruker i gjennomsnitt syv år fra symptomdebut til fullført diagnostikk og tilfredsstillende behandling.

Powered by Labrador CMS