NØKKELRESSURS: Tillitsvalgte er en nøkkelressurs i å representere ansattes interesser, og samtidig bidra til å ivareta de mange hensyn som må balanseres i en prosess av denne størrelsen, skriver Lena Nymo Helli, styreleder ved Finnmarkssykehuset. Arkivfoto: Per Corneliussen

Medvirkning fra de ansatte i Finnmarkssykehuset er avgjørende

Finnmarkssykehuset er en organisasjon med sterke fagfolk og dyktige fagmiljøer med et svært viktig samfunnsoppdrag. Det er en god forutsetning for at vi skal lykkes med å få på plass en ny organisering. Målet er å sikre hele Finnmarks befolkning et likeverdig helsetilbud av god kvalitet.

Publisert

Det har lenge vært kjent at sykehuset har store utfordringer med både økonomi, organisering og stabilitet i bemanningen.

Behov for robust organisering

Det har i like lang tid vært jobbet med ulike tiltak. På noen områder har vi lykkes, men grepene vi har tatt har ikke har truffet godt nok til å få bukt med de største utfordringene. Derfor har styret i høst lagt opp til en intensiv prosess for å reorganisere hele sykehuset.

Hensikten er å få på plass en robust organisering som setter sykehuset i stand til å yte tjenestene vi skal for pasientene. Samtidig skal vi få kontroll på arbeidsbelastningen for den enkelte, og økonomien for sykehuset som helhet.

Stor innsats fra ansatte

Omstilling skaper usikkerhet, og vi har stor forståelse for at det er krevende å stå i. Vi er derfor imponert over den store innsatsen som har vært lagt ned, fra både ansatte og tillitsvalgte. De fleste beslutningene som er tatt eller foreslått, kan føres tilbake til innspill som har kommet i prosessen.

Det har for eksempel vært gjennomført over 50 møter direkte relatert til reorganiseringen, inkludert faste digitale allmøter hver fredag.

Det har i tillegg vært et stort antall arbeidsmøter med ansatte, informasjons- og drøftingsmøter med tillitsvalgte. Her har ansatte og tillitsvalgte delt sine perspektiver, og kommet med sine motforestillinger.

I sum har rundt 200 ansatte vært direkte involvert i prosjektet, så langt.

Etter hvert styremøte har det vært gjennomført nye allmøter, hvor vi i styret har vært med. Her har man kunnet diskutere og stille spørsmål om vedtakene som har blitt gjort, og veien videre.

Alle disse møtene og verktøyene har vært viktige for å avklare utfordringer, og belyse og drøfte konsekvensene av endringene.

Tillitsvalgte og deres rolle

En så omfattende reorganiseringsprosess krever stor innsats fra de tillitsvalgte. De tillitsvalgte er og har vært en svært viktig ressurs i en krevende prosess. Det er en stor mengde informasjon som skal både tas imot, bearbeides og videreformidles.

Bare de siste dagene har det vært lange drøftingsmøter med tillitsvalgte om grepene i planen, som i disse dager legges fram for styret.

Allerede tidlig i prosessen uttrykte noen tillitsvalgte at dette arbeidet ville bli krevende, samtidig med at de skulle ivareta andre viktige arbeidsoppgaver. For å sikre at de tillitsvalgte kan prioritere reorganiseringen, har ledelsen tilbudt frikjøp av tid.

Innsatsen fra de tillitsvalgte er avgjørende for å belyse konsekvensene av reorganiseringen, og for å fremme løsninger som fungerer for de ansatte. Tillitsvalgte er en nøkkelressurs i å representere ansattes interesser, og samtidig bidra til å ivareta de mange hensyn som må balanseres i en prosess av denne størrelsen.

Lokal kompetanse

Finnmarkssykehuset er ett sykehus, men spredt over flere steder med ulike klinikker. De enkelte klinikkene har forskjellige utfordringer, avhengig av blant annet geografi, pasientgrunnlag og bemanningssituasjon. De tillitsvalgte har derfor vært tydelige på at det er viktig at de ansatte ved de ulike lokasjonene blir hørt.

For å ivareta dette har de tillitsvalgte også fått muligheten til å ta med seg de representantene de har ønsket fra de ulike klinikkene inn i møter. På denne måten har mange bidratt til at kunnskap og erfaring fra lokale forhold har blitt løftet frem i diskusjonene.

Medvirkning fortsatt viktig

Når styret i neste uke vedtar en plan for reorganiseringen, er grunnlaget lagt. Det vil fortsatt gjenstå mye arbeid med å få på plass detaljerte løsninger som ivaretar kvalitet, pasientsikkerhet, likeverdige tilbud og de ansattes arbeidssituasjon på en god måte.

Medvirkningen fra våre gode fagmiljøer kommer til å bli enda viktigere i endelig utforming og iverksetting av ny organisering. Målet er et bedre tilbud til pasientene våre i morgen, om fem år og om ti år. Og at Finnmarkssykehuset skal være en god arbeidsplass.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS