Daglig leder i Medlytic er gjest i denne ukas episode. 

Foto: Medlytic

Medlytic inn i Ferd-akselerator: – Vi skal bli en TripAdvisor for helsevesenet

Gründer Ida Susanna Fattah gikk med idéen i nesten 10 år før hun startet opp.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I sesongavslutningen av Helsegründerne, snus rollene på hodet, når Ida Susanna Fattah, daglig leder og gründer av Medlytic, blir intervjuet av Siri Gulliksen Tømmerbakke i Dagens Medisin.

Til vanlig er det nemlig Fattah som er programleder i Helsegründerne, men i denne episoden får vi høre om hennes selskap i stedet.

– Det er veldig rart å være på denne siden, sier hun i episoden.

Her kan du høre hele episoden: 

Inn i Ferd-akselerator

Medlytic ble denne uka tatt opp i Impact Startup, som er en akselerator for oppstartsbedrifter. I Norge er det Ferd sosiale entreprenører som drifter akseleratoren, men den har også avdelinger i Sverige og Danmark.

– Målet til akseleratoren er å hjelpe de bedriftene som tar tak i samfunnsutfordringer, sier Fattah.

Som en del av Impact Startup vil Medlytic få veiledning og blir tildelt en bedriftsutvikler.

– Vi får også tilgang til nettverket til Ferd, og andre spennende startups som har drevet med samfunnsnyttige virksomheter, sier hun.

Framover er en viktig del av arbeidet til Fattah å sørge for vekst, og å bygge opp vurderingsplattformen de jobber med.

– Vi skal bli en TripAdvisor for helsevesenet. Helsepersonell skal få vurdere verktøy de bruker i hverdagen og forblir anonyme, mens innkjøpere og ledelse kan se om investeringene fungerer i praksis.

Akseleratoren gir ikke direkte tilgang til friske penger for videre vekst for Medlytic. Men Fattah sier at den gir tilgang til investorer som kan være interesserte i startups med viktige samfunnsoppdrag.

1.300 bidrar

Medlytic er en innsiktsplattform for helsevesenet, hvor 1.300 helsepersonell bidrar med innsikt, kunnskap og erfaringer med å teste ny teknologi.

– Om det så er på idéstadiet, eller om det faktisk skal ut til helsepersonell, eller om for eksempel Helsedirektoratet trenger råd om nasjonale retningslinjer fra helsepersonell, sier Fattah.

I podcasten forteller Fattah at dette er en forretningsidé hun har grublet på i «sikkert ti år».

– Jeg tenkte at jeg har vært med på ganske mye ulike ting gjennom de siste årene, og har sett hvor utrolig viktig det er at den kunnskapen som helsepersonell sitter med, som kan være små detaljer, kan være helt avgjørende når man skal utvikle nye tjenester eller verktøy for helsevesenet, sier hun.

Dermed så hun at det var et behov, og bestemte seg for å brette opp ermene og gå i gang.

– Det har vært en reise. Jeg bruker å si at startups er en ekstremsport i omstilling. Vi må alltid være lydhøre for hva samarbeidspartnere trenger, sier Fattah.

Hybrid-gründer

Selskapet ble startet i 2018. Året etter hadde de en konferanse med 300 deltakere, hvor møteplassen var designet slik at aktørene fikk kontakt med deltakerne, forteller Fattah i podcasten.

– Der fikk vi tilbakemelding om at det var en type møteplass som folk hadde savnet, sier Fattah.

Når pandemien kom, måtte de imidlertid tenke nytt. De hadde fortsatt lyst til at innsikten helsepersonell har, skal utveksles med de som lager dagens og framtidens løsninger. Dermed kom idéen om å lage en digital plattform for tilbakemeldinger fra helsepersonell på løsningene som brukes og skal tas i bruk.

I podcasten forteller Fattah at hun ser på seg selv som en hybrid-gründer. Det vil si at hun i tillegg til å være daglig leder i Medlytic, også har en «vanlig» jobb, som assisterende bydelsoverlege i Oslo.

– Det er fordi det å være gründer ikke gir stabil inntekt de første årene, og man har jo regninger å betale, og mat som må spises, dessverre, sier hun.

Hun viser også til at hennes favorittforfatter, Adam Grant, slår et slag for at man som gründer bør beholde jobben ved siden av så lenge som mulig, fordi det viser seg at man da har mindre sjanse for å mislykkes som gründer.

– Fordi da bygger man et selskap som er bærekraftig den dagen man tar steget fullt ut, ved at du vet at det er en erstatning for den andre jobben du har hatt.

Podcasten Helsegründerne er laget i samarbeid med oppstartselskapet Medlytic. Programleder er vanligvis Ida Susanna Fattah, daglig leder i Medlytic. Ansvarlig redaktør for innholdet er Siri Gulliksen Tømmerbakke i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS