VANSKELIG SITUASJON: – Den globale situasjonen i dagens transportmarked er utfordrende og fører til forsinkelser, økte transportkostnader og usikker leveransekvalitet, sier Bente Hayes i Sykehusinnkjøp.

Foto: Lasse Moe

Usikre tider for varelevering påvirker sykehusene

Sykehusene opplever at det har blitt vanskeligere å få tak i flere typer medisinskteknisk utstyr, behandlingshjelpemidler og forbruksmateriell.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp. Foto: Lars Brock Nilsen

En rundspørring TV2 har foretatt viser at det er bekymring i sykehusene knyttet til dagens importsituasjon.

– Hvis disse krisene utvikler seg videre, er det ikke godt å si hva vi vil få problemer med. Vi så jo under pandemien at det er mange avhengigheter i forsyningene som ingen i det hele tatt har oversikt over. Uventede ting man kan få problemer med å få levert, sier avdelingssjef Kjell Grøndahl ved Medisinsk-teknisk avdeling i Helse Bergen til TV2.

Dagens utfordringer skyldes blant annet krigen i Ukraina og korona-nedstengelser i Kina. 

Utfordrende situasjon
Grøndahl er blant annet bekymret for at mangelsitusjoner kan gi problemer som forplanter seg i systemet.

– Vi er mest redde for at vi plutselig ikke får reservedeler til et eller annet viktig, og at vi da for eksempel må parkere et røntgenapparat eller en MR-maskin. Hvis vi må stoppe en av de store røntgen-labene vil det føre til at køene blir lengre på alt annet.

Direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp, som gjennomfører innkjøp for sykehusene bekrefter at det nå er lengre leveringstider på flere importprodukter.

– Den globale situasjonen i dagens transportmarked er utfordrende og fører til forsinkelser, økte transportkostnader og usikker leveransekvalitet, sier Hayes til TV2.

Powered by Labrador CMS