MYE MAKT: Siv Jensen vil være villig til å ta en fight for helse, mener Cecilie Brein-Karlsen, som har sittet i maktjuryen. Partilederen faller fra 4. til 9. plass, men har fortsatt mye helsemakt. 

Foto: Vidar Sandnes

– Siv Jensen har en enorm veto-posisjon

Siv Jensens makt er stor, på tross av Frps exit fra regjeringen. Mens Jonas Gahr Støre (Ap) faller helt ut av topp 20. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen var på fjerdeplass på topp 100-lista i 2018, men faller i år til en 9. plass. Foto: Ilja C. Hendel

Pallplassene i årets maktkårring gikk til Bent Høie, Erna Solberg og Bjørn Inge Larsen. Helse Sør-Østs direktør Cathrine Lofthus tok fjerdeplassen.

Mens Camilla Stoltenberg kom på 5. plass. Og gullstrupen Espen Rostrup Nakstad tok en overraskende 6. plass.

Plass 7-20 på årets maktliste
Administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge er den syvende mektigste i Helse-Norge. Les mer om han og de andre RHF-sjefene her.

På 8.-plassen finner vi helsedirektør Bjørn Guldvog.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen var på fjerdeplass på topp 100-lista i 2018, men faller i år til en 9. plass. I januar i år valgte Frp å gå ut av regjeringen, som nå styrer med mindretall:

– Siv har en vetoposisjon som er ganske enorm, og hun vil være villig til å ta en fight for helse, sier Cecilie Brein-Karlsen, som får støtte fra Bjarne Håkon Hanssen:

– Frp har mistet mye av makta si, nettopp på grunn av Bent Høie, og den vil de nok gjerne ha tilbake, sier han.

Markus Moe peker på at Frp forsøkte å posisjonere seg i helsefeltet gjennom statsrådposten eldre- og folkehelseminister:

– Men der mislyktes de totalt, sier han.

– Jeg vil ikke si totalt, de har jo levert stortingsmeldingen «Leve hele livet», som jo er en slags reform der man forsøker å vise en retning. Utfordringen er jo at mye av det ansvarsområdet som en eldre- og folkehelseminister fikk, er ansvar som ligger til kommunehelsetjenesten. I praksis en svært krevende post uten virkemidler fordi man ikke kan overstyre kommunene, sier Brein-Karlsen.

Målfrid Bjærum har stor innflytelse i spesialisthelsetjenesten. Har vi problemer, går vi til henne. Hun er en fryd å jobbe med. Lars Vorland, jurymedlem

Usynlig superbyråkrat
Målfrid Bjærum er et navn som kanskje ikke alle kjenner til, men ekspedisjonssjefen i eieravdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er en svært viktig person for helseregionene. Så viktig at hun kommer på 10.-plass i maktkåringen i 2020.

– Hun har stor innflytelse i spesialisthelsetjenesten. Har vi problemer, går vi til henne. Hun er en fryd å jobbe med, beskriver Lars Vorland.

– Målfrid er en superbyråkrat som ikke synes. Hun har vært i flere departementer, inkludert på Statsministerens kontor. Hun har et vesen som er veldig hyggelig, og jeg tror hun er den fremtidige departementsråden, sier Bjarne Håkon Hanssen.

John-Arne Røttingen, ny global helseambassadør, er fortsatt høyt på listen, men faller fra en 10.-plass i 2018 til en 11.-plass i år.

– John-Arne Røttingen har ikke så stor formell makt, men er en viktig mann for Norge internasjonalt når det gjelder pandemien, mener Markus Moe.

Statssekretæren i HOD, Anne Grethe Erlandsen, er på delt 11.-plass.

– Hun er en av statssekretærene som har sittet lengst, sier Cecilie Brein-Karlsen.

Finansmakt
Finansminister Jan Tore Sanner tar en 13. plass. Dette er for øvrig den posten Siv Jensen hadde i 2018 og som bidro til at hun kom så høyt opp som til 4. plass.

– Finansministeren styrer pengene, men jeg opplever ikke at Sanner er veldig interessert i helse. Han presterer greit, men ikke mer enn det, sier Markus Moe.

– Dynamikken mellom Bent Høie og Jan Tore Sanner er god. Det er viktig, påpeker Petter Brelin.

Legepresident Marit Hermansen er på 13.-plass. Foto: Vidar Sandnes

– Det er ingenting som skjer i regjeringen uten at Finansdepartementet har en finger med i spillet. Jeg har hatt mine mørkeste møter med folk der. De stiller mange og kritiske spørsmål, supplerer Bjarne Håkon Hanssen.

På delt 13. plass kommer den ferske sjefen i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, som er omtalt i egen sak.

Legepresident Marit Hermansen deler også 13.-plassen med Helse Vest-sjefene.

– Hun har betydelig innflytelse på hvordan ting går, og hun er en viktig person å holde seg inne med. Marit legger stor vekt på samarbeid med myndighetene. Det har gitt henne og foreningen mye innflytelse, sier Petter Brelin.

På de neste plassene finner vi henholdsvis administrerende direktør Cecilie Daae i Helse Nord (16.-plass), styreleder Svein Gjedrem i Helse Sør-Øst (17.-plass) og fagdirektør og viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst (18.-plass).

Omrokeringer i Ap
På delt 18.-plassen kommer også Ingvild Kjerkol, «en ubestridt helseministerkandidat», ifølge Hanssen. 

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tar en 20.-plass – to plasser foran partileder Jonas Gahr Støre. Johansen deler plass med Sveinung Stenland (H).

– Johansen har markert seg tydelig i covid-saken. Stått opp for at regjeringen må ta hensyn til kommunene og involvere dem. Raymond Johansen har håndtert situasjonen godt, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Powered by Labrador CMS