Magefett farligere enn røyking og høyt kolesterol
Betennelsesstoffer i blodet som skilles ut ved mye magefett, ser ut til å være en klart større risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn høyt kolesterol og røyking.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette fremgår av en norsk studie blant menn med metabolsk syndrom.
Hos 560 menn med mye magefett, var det 40 prosent som oppfylte kriteriene for metabolsk syndrom. Blant disse 40 prosentene var betennelsesstoffer, som skilles ut fra innvollsfett, en klart større risikofaktor for hjerte- og karsykdom enn røyking og høyt kolesterol.
Overrasket
Metabolsk syndrom er en kombinasjon av magefedme, høyt blodtrykk, høye insulinnivåer og uheldig kolesterolnivå. Nivået av betennelsesstoffer i blodet var relatert til både forekomsten av stabil hjerte-og karsykdom og til akutte hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag i løpet av tre års oppfølging.
Bak studien står forsker Marius Trøseid, assistentlege ved Medisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han disputerer 16. april.
– Vi ble litt overrasket over at det var så mye sterkere enn tradisjonelle risikofaktorer, men det passer godt med teorien om at hjerte- og karsykdom er en inflammasjonssykdom, sier Trøseid til Dagens Medisin.
God treningseffekt
– Betyr dette at det viktigste for å forebygge hjerte- og karsykdom, er å redusere midjemålet?
– Det er i hvertfall viktig å redusere magefettet, og ifølge forskning er trolig kombinasjonen av kostholdsveiledning og trening mest effektivt. I en mindre studie vi gjorde blant 30–40 menn i Bodø, som trente regelmessig tre ganger i uken, fant vi at betennelsesstoffene ble redusert ved trening. Vi målte betennelsesstoffer i blodet og brukte CT for å se forandringer i innvollsfettet. Imidlertid vet vi ikke om disse mennene også var mer forsiktige med hva de spiste, og om det kan ha bidratt til mindre magefett. Vi mistenker nok at kostholdet også spilte en rolle, sier Trøseid.
Farlig kombinasjon
En spesielt uheldig kombinasjon var høyt blodsukker, også med nivå under grensen for diabetes, og høyt nivå av betennelsesstoffer.
– Det er kjent at personer med type 2-diabetes har økt risiko for hjerte- og karsykdom, uten at vi vet helt sikkert hvorfor de har et høyere nivå av betennelsesstoffer. Disse pasientene er ofte overvektige, og mens magefettet skiller ut betennelsesstoffer, har høyt blodsukker trolig en annen effekt, kommenterer Trøseid.
Endringer
Avhandlingen viser at både fysisk trening, kostholdsveiledning og omega-3 fettsyrer reduserte nivået av de farlige betennelsesstoffene. Reduksjonen var også forbundet med bedring av det metabolske syndrom.
– Både reduksjon av magefett, nedgang i triglyserider og en forbedring av fettsyremønsteret har nok bidratt på ulike måter til å redusere disse betennelsesstoffene, sier Trøseid, som for tiden er under spesialistutdanning i infeksjonsmedisin og forsker på hiv.