EU diskuterer koronatiltak
EU-landene skal denne uken diskutere felles tiltak for å hindre koronasmitte fra Kina.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Flere EU-land har innført tiltak som testkrav for reisende fra Kina, der det nå er en stor smitteøkning. EU skal onsdag diskutere hva slags grep unionen skal ta.
Det opplyser Sverige, som har tatt over formannskapet i EU.
– Det er viktig at vi raskt får nødvendige tiltak på plass, sier den svenske regjeringen i en uttalelse.
EUs smittevernbyrå ECDC har sagt at obligatorisk koronatesting av reisende fra Kina er faglig ubegrunnet. Norge har heller ikke sett behov for å innføre dette nå.
Skeptiske
Samtidig viser en undersøkelse Opinion har gjort at nordmenn er skeptiske til å finne fram munnbindet igjen.
Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt nordmenn hva de mener om bruk av munnbind.
FHI har anslått at opp mot 80 prosent av Norges befolkning ble koronasmittet i fjor.
I desember sa 45 prosent av befolkningen at de var positive å bruke munnbind. 29 prosent var negative, mens resten svarte verken eller. Men i desember 2021 var hele 80 prosent av befolkningen positive til å bruke munnbind.
Flere positive enn negative
– For mange er munnbind ikke brukt på lenge og noe som heller dukker opp i gamle klær og vesker. Likevel er det fortsatt flere som er positive enn negative til et munnbind-gjensyn om situasjonen krever det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.
Helsemyndighetenes råd er fortsatt å benytte munnbind i enkelte situasjoner dersom man har nyoppståtte luftveissymptomer og må ferdes ute, eller for å redusere korona og influensa ved besøk hos risikogrupper.