Løsner krokfinger uten kirurgi

En ny behandling av Dupuytrens kontraktur kan gjøre livet lettere for brorparten av dem som rammes av sykdommen. Flere norske sykehus vil snart ta i bruk et nytt injeksjonsmiddel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Krokfinger er det folkelige navnet på lidelsen. Den arter seg som en sammentrekning av senedrag i håndflaten og fingrene. Etter hvert greier ikke pasienten å strekke ut fingrene. Behandlingen har hittil vært kirurgi, men nå er et injeksjonsmiddel utviklet for å løse opp sammenkrøkingen. Nylig var en gruppe norske kirurger i Stockholm, der de fikk en innføring i bruk av det nye injeksjonsmiddelet, Xiapex.
Akademiska sjukhuset i Uppsala har de siste tre årene deltatt i to kliniske studier med den nye behandlingsmetoden på i alt 49 pasienter. Konklusjonen fra studiene er at dette vil de satse på.
- Resultatene fra studiene med injeksjon er sammenlignbare med kirurgi, forteller Stephan Wilbrand, leder for avdeling for håndkirurgi ved Akademiska sjukhuset. 17. mai tok sykehuset for første gang i bruk injeksjon i ordinær behandling av en pasient med Dupuytrens kontraktur.

Kortere rekonvalesens

- Fordelen med injeksjon er først og fremst at pasienten slipper ulempene ved en operasjon, som for eksempel risiko for blødning, feil leddstilling, infeksjon og nerveskade. Sykmeldingsperioden for-kortes også vesentlig, fra 4-6 uker etter operasjon til én uke etter behandling med injeksjon. Da kan de fleste gå tilbake til jobben, sier Wilbrand til Dagens Medisin.
Tilbakefallsprosenten er høy, slik at pasienter ofte må opereres både andre, tredje og fjerde gang. For hver gjentakelse blir operasjonen mer komplisert og risikabel, mens en injeksjon kan gjentas uten en tilsvarende økt risiko, forteller Wildbrand.
- Er dette slutten på å behandle Dupuytrens kontraktur med kirurgi?
- Jeg tror ikke alle pasientene kan behandles med injeksjon fordi vi ikke alltid kommer til der vi skal. For å injisere med Xiapex, må vi ha en veldefinert streng som løfter seg fra underliggende vev. Man må være sikker på ikke å treffe leddbånd eller sene fordi disse vil bli skadd av injeksjonsmiddelet. Men de fleste med Dupuytrens kontraktur bør kunne behandles med den nye metoden, sier Wilbrand, som har nær 20 års erfaring i å operere pasienter for sykdommen.
Rikshospitalet i startgropen
Overlege Magne Røkkum ved Oslo universitetssykehus (OUS) var en av de norske deltakerne på et kurs i injeksjonsmetoden som ble arrangert i mai. Røkkum er håndmikrokirurg ved Ortopedisk avdeling på Rikshospitalet og har behandlet mange pasienter for krokfinger.
- Injeksjon er et spennende alternativ til operativ behandling. Operasjoner for Dupuytrens kontraktur er vanskelige, fordi vi opererer i små strukturer og må være påpasselige så vi ikke skader nerver eller blodårer, sier Røkkum.
OUS har planer om å benytte Xiapex så snart de praktiske og økonomiske sider ved den nye behandlingen er avklart. Røkkum regner med at de første injeksjonene vil komme i løpet av noen måneder.
- Studiene som er gjennomført med det nye legemiddelet, er tilstrekkelige til at vi kan det i bruk. Et stort antall pasienter er undersøkt, og man har god oversikt over bivirkningene. Disse kan være blant annet kløe, hevelse, reaksjon lokalt og lymfeknuter, men forekomsten av alvorlige bivirkninger er lav. Det store spørsmålet er virkningen på lang sikt, sier Magne Røkkum.


Enzymer gjør jobben på én dag

Den nye behandlingen av Dupuytrens kontraktur er å sprøyte et biologisk fremstilt enzym i strengen som holder fingeren kroket. Dagen etter kan fingeren strekkes ut.
Sykdommen oppstår ved en fortykkelse av den dype hinnen palmarfasciena, som ligger mellom håndflaten og senene til fingrene. Fortykkelsen skyldes en uorden i dannelsen av kollagen, som er en type bindevevsfiber.
Behandlingen har gått ut på å fjerne den syke hinnen, eller strengen, ved et operativt inngrep.
Bryter strengen
Injeksjonsmiddelet Xiapex er laget av to kollagenaser (enzymer). Stoffet virker lokalt i den fibrøse strengen som krøker fingeren. En enzymisk reaksjon oppstår mellom legemiddelet og kollagenet i strengen, slik at den svekkes eller brytes helt.
24 timer etter injeksjonen møter pasienten til konsultasjon. Dersom ikke strengen er røket, vil legen strekke ut fingeren - under bruk av lokalanestesi.
Flere har bestilt
Pfizer har nylig fått markedsføringstillatelse for Xiapex i Europa. Medisinsk direktør Erik Hjelvin i Pfizer AS opplyser at selskapet har mottatt de første bestillingene på legemiddelet fra norske helseforetak.
- Bruken av Xiapex forutsetter noe instruksjon og opplæring. Hittil har leger fra universitetssykehusene og sykehusene i Drammen og Tønsberg, i alt åtte norske sykehus, fått opplæring i bruk av medikamentet. Vi skal også presentere Xiapex under den neste håndkirurgiske kongressen FESSH i Norge, sier Hjelvin til Dagens Medisin.
Legemiddelet produseres i USA. Ifølge Hjelvin konkluderer studiene av Xiapex med at risikoen for allergi er liten, mellom én promille og én prosent. Behandlingen skal kunne gjentas med fire ukers intervall.

Dupuytrens kontraktur

- Lillefinger og ringfinger rammes hyppigst. Sykdommen kan også opptre andre steder på kroppen, men det er langt sjeldnere.

- Skandinavia har den høyeste forekomsten med cirka 8 prosent av befolkningen.

- 5-10 ganger høyere forekomst hos menn som hos kvinner.

-  Årsaken er ukjent, men overføres ofte ved arv.

- Behandling til nå har vært kirurgi.

- Tilbakefall er vanlig.

Dagens Medisin 09/2011

Powered by Labrador CMS