– Vi skal ikke behandle industrien som spedalske
LMI mener legemiddelindustrien må få slippe til med mer medikamentinformasjon. De får støtte fra Høyres Sveinung Stensland.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
– Det må bli slutt på at all informasjon om medikamentbruk ses på som reklame. La oss slippe til på en ordentlig måte, sa Karita Bekkemellem, direktør i Legemiddelindustrien, under konferansen «Helse og fremtid 2014» torsdag i regi av Novartis.
Hun fikk støtte fra Sveinung Stensland (H), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
– Vi skal ikke behandle industrien som spedalske heller, sa Stensland, som selv er farmasøyt.
Vil gi farmasøyter ny rolle
Han sier det ikke er aktuelt å oppheve markedsføringsforbudet av legemidler mot allmennheten, men at regjeringen vil se nærmere på hvordan det håndheves i dag.
– Det håndheves for strengt i Norge, som gjør at vi går glipp av god oppfølging av pasienter, sa Stensland, som mener farmasøyter bør få en større rolle i å informere pasientene om riktig legemiddelbruk i fremtiden.
Han viser til at 1000-2000 pasienter dør hvert eneste år på grunn av feil medisinbruk. Ifølge Stensland får pasienter i gjennomsnitt bare 45 sekunder med informasjon om legemiddelbruk fra legen sin.
– Staten er ekstremt restriktive med legemiddelinformasjon i Norge, sammenlignet med hvordan andre bransjer får informere om sine produkt, sier Stensland.
Vil unngå pasientgoogling
Også Harald Nesvik (Frp), medlem i helse- og omsorgskomiteen, vil ha endring.
– Pendelen har svingt for langt, og vi er på feil kurs når leger nesten ikke får lov til å snakke med industrien, mener Nesvik, som ønsker et tettere samarbeid mellom forskningsmiljøene i akademia og industrien.
Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, pekte på at alternativet til informasjon fra industrien, er verre.
– Hvis pasientene ikke får informasjon, løser det de selv ved å google. Da får de opp informasjon om enkeltpersoner, som igjen kan føre til feilinformasjon, påpekte Ryel.
Sint på QALY
Mye av debatten dreide seg om hvor mye penger det offentlige skal bruke på legemidler.
– Seks prosent av kostnadene på helsebudsjett går til legemidler. Hvis vi skal begrense utgifter, hvorfor ikke gjøre det på et annet område hvor vi kan spare mer? spurte Ryel.
Hun lot seg provosere over QALY (kvalitetsjusterte leveår)- debatten.
– Jeg blir litt sint når denne prislappen på et leveår kommer opp. Vi bruker milliarder på forskning, men tar oss ikke råd til å gjøre forskningen om til produkt, sa Ryel.
Sp vil ha mer forebygging
I debatten var Kjersti Toppe (Sp) fra helse og- omsorgskomiteen bekymret for at legemiddelbruken i befolkningen er for høy.
Hun kritiserte også regjeringen for å rasere helseforebyggende tiltak, blant annet ved å kutte frukt og grønt-tilbudet i skolen og droppe bemanningskravet i solarium.
Hun fikk støtte fra Kreftforeningen.
– En tredjedel av krefttilfellene kan unngås med forebygging. Hvis vi ikke forebygger vil helseutgiftene stige kraftig fremover, og vi får ikke råd til å ta i bruk dyre legemidler, sier Ryel.