ROS: Magne Wang Fredriksen er fornøyd for at Helse Vest RHF og Helse Sør-Øst RHF setter MS-behandling på dagsorden.

Foto:

– Vi må ha likeverdig tilgang til ulike behandlinger

Generalsekretær Magne Wang Fredriksen i MS-forbundet er glad helseforetakene skal diskutere variasjon i MS-behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, har 41 pasienter med multippel sklerose (MS) i 2020 fått behandling med legemiddelet natalizumab (Tysabri) –  et legemiddel Beslutningsforum har bestemt at ikke lenger skal brukes.

Årsrapporten til MS-registeret fra 2020 viser at det er uønsket variasjon i MS-behandlingen, og at det omtalte legemiddelet i større grad brukes i Helse Sør-Øst RHF og Helse Vest RHF, enn i de to andre regionale helseforetakene.

Likeverdig MS-behandling i hele landet skal nå diskuteres i foretakene, melder representanter for RHF-ene.
– Det er viktig og flott at fagdirektørene ved Helse Sør-Øst RHF og Helse Vest RHF, tar funnene fra MS-registeret alvorlig og vil diskutere bruken sammen med sine helseforetak. Det skal Jan Frich og Ola Jøsendal ha ros for, sier Fredriksen til Dagens Medisin. 

Likeverdig tilgang
Stig Wergeland, som er overlege ved Haukeland universitetssjukehus og faglig leder for MS-registeret, sier den siste rapporten over bruk av legemidler understreker «hvor viktig det er med et godt fagmiljø som er enige om behandlingsvalg, og at alle skal ha mulighet til å motta samme behandling».
– Som Jøsendal og Wergeland er inne på er likeverdig tilgang til behandling grunnleggende for tjenestene våre. Slik må det også være for MS-pasienter. 

Håper på debatt
– Vi håper dette skaper en god faglig debatt, der ledende kliniske eksperter i Norge kan få argumentere og begrunne hvorfor det er viktig å ha tilgang til natalizumab og fingolimod (Gilenya), og når det er riktig å gi disse medikamentene til pasienter som av ulik årsak ikke har effekt av for eksempel rituksimab. 

– Slik vi ser det viser dataene fra registeret at vi har et behov for å kunne gi enkeltpasienter behandling med medikamentene som Beslutningsforum valgte å trekke tilbake. Nå håper vi det lyttes godt til begrunnelsene som klinikerne kan fortelle om til sine fagdirektører.

Powered by Labrador CMS