Vedtar miljøvennlige farmasi-retningslinjer
FIP vedtok anbefalinger om hvordan legemiddelavfall skal håndteres.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Denne reportasjen ble opprinnelig publisert på Dagens Medisin Pharma.
BUENOS AIRES: Søndag vedtok den internasjonale farmasøytforeningen FIP nye anbefalinger for hvordan farmasøyter skal håndtere legemiddelavfall.
FIP som internasjonal paraplyorganisasjon utformer retningslinjer for underorganisasjonene sine: Apotek- og farmasiforeninger som organiserer farmasøyter verden over.
Må jobbe med anbefalingene
Tove Ytterbø, leder for Norges Farmaceutiske Forening, representerer norske farmasøyter i rådet, og stemte for forslaget i dag. Hun forteller at de norske farmasiforeningene må jobbe for å implementere anbefalingene i Norge.
– Vi skal få de implementert i de respektive organer, ved eksempelvis studiesteder og norske myndigheter.
Hun peker på at Norsk Vann sammen med Apotekforeningen og Legemiddelindustrien har jobbet med analyser på hvor mye legemidler som havner i kloakken. Hun fremholder at det blir viktig å jobbe preventivt for at pasienter ikke kaster legemidler i toalettet.
Dette er anbefalingene
Anbefalingene tar til orde for at man tar hensyn til miljøeffekten av legemidler i utdanningen av farmasøyter, i forskning og utvikling av nye medisiner, i regulering og lovgivning rundt legemidler og i alle områder for farmasøytisk praksis.
Blant de konkrete anbefalingene er at farmasøyter bør ta i bruk miljøvennlige kjemiprosedyrer i forskning og produksjon av legemidler, at helsemyndigheter bør inkludere risikovurdering av miljøeffekter som en del av godkjenningsprosessene for nye legemidler, og at farmasiutdanninger bør undervise studenter i å veilede pasienter om korrekt avfallshåndtering av legemidler.