Utsatte avgjørelse om hepatitt C-medisin
Per i dag kan ikke sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) brukes til behandling av kronisk hepatitt C.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Mandag skulle Beslutningsforum ta stilling til om legemiddelet sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) kan tas i bruk ved norske sykehus til behandling av kronisk hepatitt C (HCV) genotype 3. Men de fire RHF-direktørene valgte å utsette saken.
– Per nå kan ikke Epclusa brukes på denne indikasjonen, men det finnes alternativer. Vi har utsatt saken fordi vi ønsker en utredning av alle genotypene, ikke bare genotype 3. Det blir mer komplisert å gjøre vurderingene stykkevis og delt, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, om bakgrunnen for utsettelsen.
120 pasienter
I en metodevurdering konkluderer Statens legemiddelverk med at kriteriene for alvorlighet, effekt og kostnadseffektivitet er oppfylt til at legemiddelet kan tas i bruk ved norske sykehus.
Metodevurderingen gjelder behandling med sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) til pasienter med kronisk hepatitt C (HCV) genotype 3 til pasienter over 40 år som ikke kan bruke interferon og til pasienter med dekompensert cirrhose.
I overkant av 120 pasienter er aktuelle for behandlingen årlig.
Kan spare 20 millioner
Dersom det nye legemiddelet erstatter dagens bruk av sofosbuvir (Sovaldi), daklatasvir (Daklinza) og ribavirin – kan dette gi en besparelse for sykehusene på 20 millioner kroner årlig med dagens LIS-priser, ifølge SLV.
Kliniske eksperter har påpekt at det kan være en fare for utgliding i klinisk praksis ved at sofosbuvir/velpatasvir også vil erstatte interferonbaserte behandlinger, som er et betydelig billigere behandlingsalternativ. Dette vil i så fall påvirke budsjettkonsekvensene, advarer SLV.
Denne saken er komplisert for myndighetene ettersom produsenten av Eplcusa, Gilead, også står bak de eksisterende medikamentene som prisen sammenlignes med.
– Det gjør det vanskelig, sier Vorland.