Unges bruk av antidepressiva fortsetter å øke
Bruk av antidepressive midler fortsetter å øke, særlig hos unge jenter.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det har vært en kraftig økningen i bruken av antidepressive midler blant ungdom og unge voksne i perioden fra 2010 til 2016. Blant jenter i alderen 15 til 19 år har økningen vært på hele 85 prosent i denne perioden, ifølge Apotekforeningens bransjestatistikk.
Bare i løpet av året som har gått, har bruken økt med ytterligere seks prosent for alle unge i alderen 15 til 29 år. Økningen er vesentlig lavere blant gutter.
Tall fra Reseptregisteret viser at det var 4565 jenter i alderen 15 til 19 år som bruke antidepressiva i 2015. Apotekforeningens tall viser at det i løpet av 2016 var ytterligere et par hundre jenter som fikk behandling med antidepressiva.
De antidepressive legemidlene det brukes mest av hos ungdom, er de såkalte «lykkepillene» escitalopram (Cipralex), sertralin (Zoloft) og fluoxetin (Fontex).
Mindre enn i naboland
Fastlege i Lillestrøm og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ole Rikard Haavet, har tidligere uttalt til Dagens Medisin at bruken av antidepressiva er et uttrykk for at mange unge jenter strever med livet sitt. Nyere norsk forskning har også vist at jenter har dårligere selvbilde enn før.
Men fastleger mener ikke nødvendigvis at for mange får medisiner.
– Vi har lavere forbruk enn i Sverige og Danmark, og kanskje er det viktig å spørre om vi behandler for få. Økningen i tallene på jenter som mottar antidepressiva kan være et uttrykk for at flere får adekvat hjelp, sier Haavet.
Helseministeren bekymret
Helseminister Bent Høie har derimot beskrevet den kraftige økningen i lykkepillebruk blant unge jenter som «urovekkende».
– Jeg synes dette er veldig urovekkende med tanke på at bruk av legemidler ikke bør være førstevalget i møte med barn og unge med depresjon. Barn og unge med psykiske tilstander har gjerne normale reaksjoner på unormale livssituasjoner. Det er utrolig viktig å finne årsaker til at symptomer på depresjon oppstår og ikke gå direkte på medisinering, har Høie uttalt til VG.