– Jeg synes det er interessant å høre om hvordan man kan ha lager av bestanddeler slik at man kan sette i gang produksjon dersom det blir legemiddelmangel på et bestemt område, sa statsminister Erna Solberg under besøket på Curida-fabrikken i Elverum tirsdag. Foto: Lars Brock Nilsen

Solberg besøkte Curida: – En suksesshistorie

For snart fem år siden åpnet statsminister Erna Solberg den ansatteide legemiddelfabrikken Curida i Elverum. Tirsdag var hun tilbake for å bivåne utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Curida

Selskapet har 110 ansatteDriver kontraktproduksjon og eksport av flytende legemidler og næringsmidler for norske og internasjonale kunder.Utgangspunktet for virksomheten er legemiddelfabrikken i Elverum, der Nycomed, og etter hvert Takeda Nycomed, hadde produksjon fra 1990 til Takeda flyttet produksjonen ut av Norge. Da mistet cirka 200 ansatte jobben.Med aksjekapital fra medarbeidere og andre med tilknytning til bedriften overtok Curida fabrikken sommeren 2015.Produksjonsanlegget i Elverum er på 11 000 kvadratmeter, og fabrikken har under ulike eiere vært i drift siden 1974.I desember 2017 og januar 2018 investerte Canica AS, Klaveness Marine AS og Investinor AS i Curida. I september 2018 ble det kjent at også Stokke Industri AS hadde gått inn på eiersiden.De ansattes eget selskap er fortsatt største aksjonær.Kilde: Curida

ELVERUM: – Vi ser en bedrift som de siste fem årene har utviklet seg til å bli over dobbelt så stor i antall ansatte, som har økt produksjonskapasiteten og som viser seg konkurransedyktige i markedet ved å vinne store anbud. Dette er en suksesshistorie for de som turte å satse og tenke at deres kompetanse i fellesskap er god nok til å bære en bedrift videre inn i fremtiden. Og det har de absolutt klart å bevise, sier statsminister Erna Solberg til Dagens Medisin.

Etter at Takeda Nycomed i 2015 valgte å legge ned legemiddelfabrikken i Elverum, så fremtiden dyster ut for videre legemiddelproduksjon. Men etter at de ansatte gikk sammen for å gjenåpne fabrikken under navnet Curida, har kontraktsprodusenten gått lysere tider i møte. De siste årene har vært preget av flere og større kontrakter, millioninvesteringer fra store norske investorer og mer enn dobling av antall ansatte siden 2015. I dag har fabrikken 110 ansatte.

Positiv til beredskapsproduksjon
Tirsdag besøkte statsministeren fabrikken for å få innsikt i selskapets utvikling de siste fem årene. Men tirsdagens besøk til Elverum ble også en plattform for å diskutere hvilken rolle Curida og andre legemiddelproduksjonsbedrifter kan spille i arbeidet med å motvirke den stadig økende legemiddelmangelen verden opplever.

– Jeg synes det er interessant å høre om hvordan man kan ha lager av bestanddeler slik at man kan sette i gang produksjon dersom det blir legemiddelmangel på et bestemt område, sa Solberg da hun møtte pressen etter omvisning på fabrikken.

Solberg påpekte at myndighetene jobber med disse problemstillingene i to spor.

– Helsedirektoratet utredet nylig behovet for større kapasitet for legemiddellagre og produksjon. I tillegg føres det tilsyn og kontroller med grossist- og salgsleddene for å passe på at legemidlene ikke forsvinner ut til andre land, som er i samme situasjon som oss. En del av situasjonene vi står overfor skyldes ulike produksjonsproblemer, men det er også mulig at en del av utfordringene skyldes hamstring av legemidler på grunn av usikkerhet rundt brexit, sa Solberg.

– Bør benytte seg av produksjonskapasiteten
Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, sier til Dagens Medisin at han er stolt over at statsministeren velger å rette oppmerksomheten mot Curida og den norske helsenæringen. Han mener at økt bruk av nasjonal produksjonskompetanse kan være en av mange løsninger på dagens mangelsituasjoner på legemidler.

– Omfanget har nå blitt så stort at det ikke er ett tiltak alene som vil løse problemet. Vi stiller oss bak de forslagene som allerede ligger på bordet, men vi mener i tillegg at myndighetene bør benytte seg av produksjonskapasiteten i Norge, hos Curida og andre. Den eneste måten vi kan få flere legemidler er jo å produsere mer.

Konkret foreslår Curida og Skymoen at man her i Norge plukker ut en liste med konkrete legemidler som man i en viss grad bør være selvforsynte på.

– Myndighetene kan inngå avtaler med produsenter som har råvarer, prosedyrer og trent personell på plass. Når en mangelsituasjon varsles, kan vi sette i gang produksjon og avverge legemiddelmangel, sier Skymoen.

Powered by Labrador CMS