KRITISK: Onkolog og overlege ved Drammen sykehus, Arne Stenrud Berg, mener regjeringen opptrer uetisk. Her en han avbildet under DM Arena. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Skuffet over nei til momsfritak

Regjeringen er ikke villig til å droppe moms på dyre medisiner som pasienter kjøper selv. Kreftlege Arne Berg mener begrunnelsen er meningsløs og uetisk.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Pasienter som velger å kjøpe dyre medisiner som staten ikke er villig til å dekke, betaler i tillegg 25 prosent merverdiavgift til staten, slik regelen er for alle legemidler.

Onkolog og overlege ved Drammen sykehus, Arne Stenrud Berg, har reagert sterkt på at alvorlig syke pasienter må betale moms på en allerede dyr medisin – og argumentert for at staten burde fjerne momsen for å hjelpe pasientene i slike tilfeller.  

Men i Prioriteringsmeldingen som helseminister Bent Høie (H) la frem før sommeren, avvises forslaget kontant.

– Bryter med prinsippene
«Etter departementets vurdering ville en slik tilnærming bryte med prinsippene for prioritering og finansiering av helsetjenesten», skriver departementet, som omtaler det som en «indirekte avgiftslettelse».

«Dersom enkelte legemidler fritas for merverdiavgift underlegges disse i realiteten andre krav til prioritering enn øvrige legemidler som det offentlige finansierer», argumenterer regjeringen. De mener forslaget kan «redusere det totale antallet gode leveår som ressursene i helsetjenesten kan gi».

Lege: Hvilken etikk?
– Legemiddelbransjen krever umoralsk høye priser for nye medisiner. Hvilken etikk legger myndighetene til grunn når de bidrar til å fordyre behandlingen med ytterligere 25 prosent? spør Arne Berg, som også er styremedlem i Norsk Onkologisk Forening.

– Jeg har nå flere pasienter som er i live med god livskvalitet på grunn av immunterapi som koster cirka 100.000 kroner per måned. Av dette er 20.000 kroner ekstraordinære statsinntekter som ingen har planlagt med, påpeker Berg.

Han sier han er «dypt uenig» i premissene bak påstanden om at momsfritak for disse legemidlene representerer indirekte subsidiering.

– Meningsløst å sammenligne
– Det er meningsløst å sammenligne dette med moms på offentlig finansiert behandling som i praksis bare er å flytte penger mellom ulike offentlige budsjetter og ikke representerer reell inntekt. Når behandlingen blir billigere og dermed aksepteres for offentlig bruk vil momsinntektene uansett falle bort, sier Berg.

Han påpeker at disse pasientene allerede er under et stort økonomisk press fra legemiddelindustrien gjennom høye priser, noe momsordningen bidrar ytterligere til.

– Et økende antall alvorlig kreftsyke mangler i dag offentlig tilbud om den behandlingen som gir størst sannsynlighet for livsforlengelse og minst risiko for alvorlige bivirkninger, sier Berg.

Powered by Labrador CMS