Legemidlene fremanezumab (Ajovy) og erenumab (Aimovig) for pasienter med kronisk migrene får nå individuell refusjon på blå resept. Foto: Getty Images

Nytt migrenelegemiddel på refusjon

Fremanezumab (Ajovy) er nå tilgjengelig på blå resept for pasienter med kronisk migrene.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Det melder Legemiddelverket onsdag. Dermed blir fremanezumab (Ajovy) det andre nye migrenelegemiddelet som får offentlig finansiering. Tidligere i desember ble erenumab (Aimovig) det første legemidlet mot kronisk migrene som får individuell refusjon på blå resept.

Har lempet på kravene
Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket (SLV), har legemiddelmyndigheten nå også lempet på kravene til forebyggende behandling som skal prøves før man kan sende søknad om individuell refusjon.

– Legene og pasientene kan velge mellom flere grupper av forebyggende legemidler, og vi har opphevet kravet om at betablokkere og topiramat skal være prøvd, sier Madsen.

Han mener Legemiddelverket og Helsedirektoratet har samarbeidet godt for å få til en best mulig ordning.

– Ikke minst har også legemiddelfirmaene bidratt til at vi har fått til en god ordning slik at de pasientene som er hardest rammet av migrene kan får de nye legemidlene.

– God nyhet før jul
– Dette er vi veldig glade for sier allmennlege med hodepinespesialisering på Volvat-hodepinesenter, Tine Poole til Dagens Medisin.

Tine Poole, allmennlege med hodepinespesialisering på Volvat-hodepinesenter. Foto: Siri Øverland Eriksen

Poole viser til at de allerede godkjente medikamentet erenumab (Aimovig) virker via en reseptor, mens fremanezumab (Ajovy) virker rett på molekylet.

– De har litt forskjellige virkningsmekanismer. Det kan også være forskjell i bivirkningsprofil, sier Poole.

Hun forklarer at noen pasienter har effekt av det ene preparatet, mens andre kan ha effekt av de andre.

– Dette var en god nyhet nå før jul.  Vi har mange pasienter som venter. 

Fikk oppdrag om prisforhandlinger
I begynnelsen av desember ble det klart at erenumab (Aimovig) ble det første av de nye migrenelegemidlene på markedet som får offentlig finansiering. Enigheten om individuell refusjon er et resultat av forhandlinger mellom myndighetene og legemiddelfirmaene som står bak legemidlene.

Legemiddelverket har tidligere beregnet at folketrygdens utgifter ville overstige 100 millioner kroner dersom erenumab skulle forskrives på blå resept. Når utgiftene overstiger dette beløpet kan ikke Legemiddelverket ta beslutninger om refusjon uten Stortingets samtykke. Derfor fikk Legemiddelverket og Sykehusinnkjøp i oppdrag å gjennomføre prisforhandlinger for å få ned kostandene.

Tredje legemiddel på vei
Nå er det klart at to av de nye migrenelegemidlene får offentlig finansiering. Et tredje legemiddel, galcanezumab (Emgality), fikk nylig norsk markedsføringstillatelse. Metodevurderingen for legemidlet er ennå ikke ferdig.

«Legemidlet er markedsført og tilgjengelige for norske pasienter på hvit resept. Inntil videre er det ikke mulig å få individuell stønad til Emgality», skriver SLV på sine nettsider.  

Interessekonflikter: Tine Poole har mottatt forskningsstøtte og foredragshonorar fra Allergan, Novartis og Teva.

Powered by Labrador CMS