Nye diabetes-anbefalinger åpner for friere legemiddelvalg
I høringsutkastet til nye retningslinjer for diabetes kan legene velge friere mellom ulike blodsukkersenkende medikamenter enn før.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
De nye retningslinjene er nettopp sendt ut på høring fra Helsedirektoratet, og er en revidering av de som kom i 2009.
Professor Kåre I. Birkeland ved Oslo universitetssykehus har hatt en sentral rolle i arbeidet med å utforme rundt 70 anbefalinger.
– Vi justerer blant annet litt på behandlingsmålene. For de fleste med både type 1 og type 2-diabetes sier vi at HbA1c skal ligge omkring 7 prosent, før har vi sagt at HbA1c skal ligge under 7 prosent, sier Birkeland.
Mellom 7 og 8
For de med type 2-diabetes, tilleggssykdommer og risiko for hypoglykemi sier retningslinjene at HbA1c bør ligge mellom 7 og 8 prosent (53-64 mmol/mol).
– Med dette signaliserer vi at det ikke nødvendigvis er så bra å presse blodsukkeret for mye ned hos alle pasienter, ny forskning har vist at dette ikke har så gunstig effekt på hjerte- og karsykdom, sier Birkeland.
Friere valg av dyrere medikamenter
De nye retningslinjene sier at legene i større grad selv kan velge hva slags blodsukkersenkende medikamenter pasientene kan få som andrevalg ved type 2-diabetes.
– Metformin er fortsatt førstevalget. Men vi likestiller fire typer medikamenter som andrevalg, sier Birkeland.
Dyrere medikamenter
Tidligere var sulfonylurea og insulin andrevalgene. Nå kan legene også foreskrive DPP-4-hemmer (fortrinnsvis sitagliptin) eller SGLT2-hemmer (empagliflozin) dersom de mener det er bedre for deres pasient.
– DPP-4-hemmer og SGLT2-hemmer er dyrere medikamenter enn de andre, men dersom legen etter en totalvurdering mener det er en bedre løsning for pasienten, så kan han forskrive det. Ved hjerte- og karsykdom har forskning vist at empagliflozin er gunstig, sier Birkeland.
Økt bruk
Sulfonylurea innebærer økt risiko for hypoglykemi. Insulin anbefales først og fremst dersom det er nødvendig å senke blodsukkeret mye.
– Vil denne endringen i retningslinjene innebære en økning i bruken av de nye, dyrere medikamentene?
– Ja, vi kan nok forvente at flere pasienter nå vil begynne med SGLT2-hemmer eller DPP-4-hemmer, sier Birkeland.
Prisforskjellen er ganske stor, sulfonylurea koster ca 1,80 kr pr dag, mens de to nyere medikamentene koster ca 15 kr pr dag.
Kontinuerlig måling
De nye retningslinjene er også tydeligere enn de gamle på hvem som kan få kontinuerling vevsglukosemåler.
– Vi sier at dette bør tilbys de med type 1-diabetes som har problemer med å få god blodsukkerkontroll. Dette betyr i praksis at det skal være tilgjengelig for de som trenger det, sier Birkeland.
Det samme vil gjelde for de som trenger insulinpumpe.
Retningslinjer for svangerskapsdiabetes er ennå ikke klare, og vil bli føyd til i høringsutkastet senere.
Forsiktige anbefalinger
Birkeland påpeker at man har brukt metoden "Grade" under utarbeidelsen av retningslinjene.
– Det er en metode som skal brukes i alle nye anbefalinger, og der evidensbasert forskning legges til grunn. Der det mangler tilstrekkelig evidens vil anbefalingene bli svake. Det er årsaken til at en del av anbefalingene i retningslinjene er forsiktige, selv om det ligger mye arbeid bak, og vi har hatt med pasientgrupper og brukt klinisk erfaring, sier han.
Høringsfrist i mai
Nå skal retningslinjene ut på høring, høringsfristen er 13. mai.
– Det er viktig å merke seg at høringsutkastet bare vil finnes på nett og ikke i papirform som før. Vi venter nå på innspill, sier Birkeland.
Ifølge Helsedirektoratet har ni grupper med fagfolk og brukerrepresentanter bidratt i arbeidet med retningslinjene, og arbeidet startet i oktober 2013.
Hovedfokuset er tidlig diagnose og forebygging av komplikasjoner ved etablert diabetes for personer over 18 år. Hovedvekten av anbefalingene gjelder personer med diabetes type 2.