Leger forvekslet produkter

Leger forskrev metoprolol i tablettform, i stedet for depottabletter. Nå er det tatt grep for å unngå at noe lignende skjer.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Feilforskrivingen resulterte i alvorlige bivirkninger hos pasienter. Feilen oppstod fordi det var lett å forveksle produktene, ifølge Statens legemiddelverket, som har prioritert arbeidet med å finne en rask løsning på dette.

Det er nå iverksatt tiltak som skal bidra til å forbygge feilforskrivninger av metoprolol i fremtiden.

Produktnavn rettet i Felleskatalogen
Legemiddelverket har vært i kontakt med ledelsen i Felleskatalogen, som nå har rettet navn på metoprolol-produkter i nettutgaven. Nå kommer det tydelig frem at produktet fra Sandoz er en depottablett og at produktet fra Mylan er en vanlig tablett.

I papirutgaven er en slik endring ikke mulig før i neste utgave. Felelskatalogen sørger også for at produktomtalen til Metoprolol Mylan tablett blir komplett. Til nå har teksten henvist til omtale av Seloken som ikke lenger markedsføres som tablett i Norge, skriver Legemiddelverket.

Blir varslet
Legemiddelverket har etablert et varsel i sin database FEST (elektronisk varekatalog) som ble aktivert fra 12. august, ettersom oppdateringen i Felleskatalogen kan ta flere dager.

Varselet betyr at den som slår opp i Felleskatalogen eller forsøker å forskrive Metoprolol Mylan i egen EPJ eller i e-resept, vil bli vist følgende elektroniske varsel:

"Du har valgt metoprolol vanlig tablett. Depottabletter er best egnet for de fleste pasienter som behandles med metoprolol."

Powered by Labrador CMS