Kan bytte ut sprøyter med tabletter - vil spare mange tusen legekonsultasjoner
Beregninger som professor emeritus Jon Haffner har gjort, viser at det er store besparelser å hente på å bytte ut sprøyter med tabletter i behandlingen av vitamin B12-mangel.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Tidligere kirurg og professor emeritus Jon Haffner gjorde beregningene fordi han lenge har etterlyst tilgang på høydoserte vitamin B12-tabletter i Norge, som brukes i behandlingen av pernisiøs anemi.
Haffner, som selv har diagnosen pernisiøs anemi, har i lengre tid måttet kjøpe tablettene i Sverige på registreringsfritak, etter først å ha brukt sprøyter.
Han har lenge tatt til orde for at man bør ha tilgang på tablettene i Norge, og at intramuskulære injeksjoner kun bør gis til de som trenger det.
Da Dagens Medisin omtalte saken i fjor vår, hadde ingen produsenter søkt om godkjenning for høydoserte B12-tabletter.
Men etter at Haffner tok opp saken, og appellerte til Statens legemiddelverk om å sette i gang en søknads- og godkjenningsprosess for et slikt produkt i Norge, er dette nå på plass
Vitamin B12 tabletter, cyanokobalamin (Behepan 1mg) har nå fått markedsføringstillatelse i Norge og har fra 1. juni refusjon og kan altså forskrives på «blå resept».
Overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverks enhet for Riktig bruk av legemidler, sier det er flere fordeler med at tabletter nå blir tilgjengelig.
– I våre naboland Danmark og Sverige har slike tabletter vært tilgjengelige i en årrekke, mens man i Norge nesten utelukkende har behandlet pasienter med B12-mangel med injeksjoner. Overgang til tabletter innebærer flere fordeler. Pasientene slipper ubehag og kompilakasjoner ved gjentatte injeksjoner. Legekontorene vil frigjøre mye tid som nå går med til å sette B12-sprøyter, sier Finchenhagen.
Jon Haffner er naturligvis glad for at hans ønske nå tas til følge.
– Ja, jeg må bare si at jeg synes dette er gledelig. Trolig kan vi spare omkring en halvmillion sprøyter i året, og dette medfører også store besparelser for samfunnet. Dette har jeg jo fulgt opp siden jeg oppdaget at tabletter var like bra som sprøyter, sier Haffner.
Tidligere snakket Dagens Medisin med avdelingsoverlege Helle Borgstrøm Hager ved Sentrallaboratoriet SiV Tønsberg, som viste til at ett av argumentene mot å innføre tablettbehandling kunne være at noen pasienter synes det er enklere å få injeksjonen hver tredje eller fjerde måned. Sammen med hematolog Emil Nyquist ved Sykehuset i Vestfold Tønsberg etterlyste hun retningslinjer på feltet, et arbeid som nå er i gang, ifølge Jon Heffner.
Haffner opplyser at han ikke har noen tilknytning til produsenten av tablettene, Pfizer, eller andre legemiddelselskaper.